Διαβατά: Αποχωρούν από τον άτυπο καταυλισμό οι πρόσφυγες

Διαβατά: Αποχωρούν από τον άτυπο καταυλισμό οι πρόσφυγες

Ξεκίνησε η σταδιακή αποχώρηση των προσφύγων και των μεταναστών από τον άτυπο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί από το πρωί της Πέμπτης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δρομολόγησε πούλμαν με τρεις προορισμούς: προς Λάρισα, Βόλο, Αθήνα, προς ήπειρο και προς Λαγκαδίκια, Δράμα, Καβάλα.

Ήδη έχουν αναχωρήσει από τα Διαβατά δυο λεωφορεία με προορισμό τα Γιάννενα και με ενδιάμεσο σταθμό περιοχή της Κοζάνης όπως δήλωσε ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος ο οποίος υπογράμμισε τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες του άτυπου καταυλισμού στα Διαβατά  να πειστούν πως η πληροφορία ότι θα περάσουν τα σύνορα είναι ψευδής.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν συνεχώς πυρήνες που διαδίδουν λάθος πληροφορίες μεταξύ των ατόμων, όπως ότι θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ανοίξουν τα σύνορα και πως τους περιμένουν ΜΚΟ και λεωφορεία για να τους μεταφέρουν αλλού. «Φαίνεται πως έχουμε κάνει ένα βαθούλωμα στο κομμάτι αυτό και οι πιο ψύχραιμοι έχουν αρχίσει να το σκέφτονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

«Εμείς κάναμε το πρωί μία διαμεσολάβηση με διερμηνείς, δημιουργήσαμε μία ομάδα εκπροσώπων των προσφύγων και μεταναστών να μας πουν τι επιθυμούν, δώσαμε διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλίσουμε την επιστροφή των ανθρώπων αυτών στις δομές που φιλοξενούνταν το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα επισημάναμε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει καμία «τιμωρητική» πρόθεση για όσους έφτασαν εδώ στα Διαβατά, δεν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι τους παρείχαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Ράγκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη γύρω στα 30 με 40 άτομα έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τον άτυπο καταυλισμό και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταγραφής τους προκειμένου να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να αποχωρήσουν. Από αυτά τα άτομα, περίπου 15 έχουν ήδη αποχωρήσει με προορισμό την Αθήνα με δικά τους έξοδα.