Deutsche Bank: Παγκόσμια πρωταθλήτρια ανάπτυξης η Ελλάδα με 6,1% το 2022

Deutsche Bank: Παγκόσμια πρωταθλήτρια ανάπτυξης η Ελλάδα με 6,1% το 2022

Σημαντική ανάκαμψη στις χώρες της ζώνης του ευρώ αναμένει για φέτος και το 2022 η Deutsche Bank. Σε νέο της report αναφέρει πως φέτος η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 2%, ενώ το 2022 το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί 6,1%.Η εν λόγω ανάπτυξη είναι η υψηλότερη διεθνώς που εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Επίσης για τη χώρα μας προβλέπεται το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να διαμορφωθεί στο 5,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2022 θα συρρικνωθεί περαιτέρω στο 4,2%. Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό ισοζύγιο είναι αρνητικό και όπως εκτιμούν οι αναλυτές θα διαμορφωθεί στο 7,2% φέτος και 7,4% το 2022. 

Η μετάλλαξη Δέλτα σύμφωνα με τους αναλυτές δεν θα επηρεάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας διεθνώς, ωστόσο θα τους επιβραδύνει.

Όπως σημειώνεται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού έχουν μειωθεί αισθητά, κάτι που οφείλεται στην ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος διεθνώς. Κατά μέσο όρο οι χώρες της ευρωζώνης έχουν χορηγήσει δόσεις ίσες με το 110% του πληθυσμού.

Tέλος, η στήριξη για τις επιχειρήσεις μέσα από επιχορηγήσεις και δάνεια θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αρχίζουν να διοχετεύονται στις οικονομίες μέχρι το τέλος του γ' τριμήνου. Και σε αυτό τον τομέα η χώρα μας ξεχωρίζει, καθώς θα απορροφήσει αρκετά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.