Δεύτερη «νύχτα μάχης» με τις φλόγες - Αντιπυρική ζώνη στα Πλατάνια

Δεύτερη «νύχτα μάχης» με τις φλόγες - Αντιπυρική ζώνη στα Πλατάνια

Δεύτερη ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην κεντρική Εύβοια, καθώς το πύρινο μέτωπο, που παραμένει σε εξέλιξη μετά την αναζωπύρωση το απόγευμα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τα Πλατάνια. Περιμετρικά του χωριού έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη από 6 βαριά ερπιστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε έναν δρόμο πολύ πριν το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες», δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στο χωριό. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Βουρδάνος «η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Λίγο πριν τις 8.30 μ.μ. έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα εναέρια μέσα, τα οποία κατάφεραν να διασπάσουν το πύρινο μέτωπο και να το περιορίσουν, γεγονός που δημιουργεί την αισιοδοξία στις πυροσβεστικές δυνάμεις ότι θα μπορέσουν μέσα στη νύχτα να ελέγξουν την κατάσταση. 

Σημειώνεται πως η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνια.

Πύρινο μέτωπο από τις αναζωπυρώσεις

Νέο πύρινο μέτωπο μήκους χιλιόμετρων δημιουργήθηκε από τη μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε στις 5.30 μ.μ. μεταξύ των χωριών Πλατάνια και Μακρυμάλλη, σε δύσβατη χαράδρα, με τις φλόγες να φτάνουν σε ύψος τα 15 με 20 μέτρα. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής βρέθηκαν να επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς κοντά στα Πλατάνια, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς προς το χωριό και τον δρυμό της Άτταλης. 

Οι πυροσβέστες εντόπισαν -μετά τη χαράδρα- δρόμο τον οποίο χρησιμοποιεί η ΛΑΡΚΟ και τους έδωσε πρόσβαση να αντιμετωπίσουν τις φλόγες, ενώ σκαπτικά μηχανήματα άρχισαν να διαμορφώνουν αντιπυρική ζώνη έξω από τα Πλατάνια.

Οι κάτοικοι του χωριού Πλατάνια είχαν επιστρέψει σήμερα στα σπίτια τους, μετά τη χθεσινή εκκένωση. Η Αστυνομία τούς ζήτησε να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους δρόμους καθώς θα περάσουν υδροφόρες για να ενισχυθούν τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης.

Η ύφεση των ανέμων από το απόγευμα και οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα μείωσαν το θερμικό φορτίο της φωτιάς, με αποτέλεσμα αυτή να κινείται με μικρότερη ταχύτητα.

Στις 3.30 μ.μ. λόγω των ανέμων, υπήρξε επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη και προς στιγμήν απειλήθηκαν σπίτια, ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί προς το χωριό, που έχει εκκενωθεί από χθες. 

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, σημειώνοντας πως «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση».

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να ελέγξουν και τις εστίες που εντοπίζονται σε απόκρημνη περιοχή κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ. Έγιναν ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούν συνέχεια πάνω από τη φωτιά, ωστόσο το μέτωπο παραμένει ενεργό καθώς πρόκειται για συμπαγή πευκόφυτη περιοχή.

Οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη σημασία επίσης στα ανατολικά του χωριού Σταυρός, το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες. Υπάρχουν και εκεί σημαντικές αναζωπυρώσεις, αλλά οι πυροσβέστες αισιοδοξούν για την αντιμετώπισή τους.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος.

Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά, δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώθηκαν στο να περιοριστούν τα μέτωπα, που έφτασαν να έχουν περίμετρο περίπου 11,5 χιλιόμετρα. 

«Από τα Ψαχνά μέχρι τον Κοντοδεσπότι και το Μακρυμάλλη έχουν καεί τα πάντα. Είναι ευτυχές που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα ή ακόμα και καμένα χωριά», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα, Θανάσης Καρακάτζας που βρίσκεται στο σημείο από χθες το πρωί συνεχώς.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «υπάρχουν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη περιοχή αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Άλλωστε έχουν καεί τα πάντα. Σκοπός μας είναι να ελέγξουμε τα περιφερειακά μέτωπα μέχρι το μεσημέρι που περιμένουμε να έχει άπνοια».

Διαβάστε ακόμα: 

- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Εύβοια - Αίτημα για βοήθεια από την Ευρώπη

- Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Στα 11,5 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο