Δεύτερη μέρα έντασης - Κινεζικοί πύραυλοι πάνω από την Ταϊβάν και απειλές για κυρώσεις

Δεύτερη μέρα έντασης - Κινεζικοί πύραυλοι πάνω από την Ταϊβάν και απειλές για κυρώσεις

Σφίγγει τον κλοιό γύρω από την Ταϊβάν η Κίνα, με δέκα πλοία του πολεμικού της ναυτικού να παραβιάζουν τις ζώνες ελέγχου και να βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της, δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη να εισέρχονται στον χώρο άμυνας της Ταϊπέι και κινεζικούς πυραύλους να περνούν πάνω από το αυτοδιοικούμενο νησί.

Η διεθνής ανησυχία αυξάνεται σήμερα Παρασκευή, δεύτερη μέρα ασκήσεων του Πεκίνου με πραγματικά πυρά. Ανεβαίνουν οι τόνοι και σε επίπεδο ρητορικής.

Για τον κίνδυνο σοβαρής κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης, προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Α. Μπλίνκεν, την ώρα που η Κίνα κατηγορεί την Ιαπωνία ότι δικαιολογεί... τα αδικαιολόγητα. Επιπλέον, το Πεκίνο απειλεί με κυρώσεις τη Νάνσι Πελόζι για την επίσκεψή της στην Ταϊβάν.

«Καμία δικαιολογία»

Δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τις ενέργειες της Κίνας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ξανά ότι οι «προκλητικές» ενέργειες της Κίνας, η οποία ρισκάρει με σοβαρή κλιμάκωση, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Φόρουμ ASEAN, ο Μπλίνκεν είπε, απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα πει στην Κίνα ότι δεν επιδιώκουν κρίση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ήταν ειρηνική και ότι «δεν υπάρχε πιθανή δικαιολογία για όσα κάνουν» σε απάντηση. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή.

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα προκληθούν από τις ενέργειες της Κίνας και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πετάξουν, θα πλεύσουν και θα επιχειρήσουν όπου το διεθνές δίκαιο επιτρέπει. Δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν θαλάσσιες διελεύσεις από τα στενά της Ταϊβάν και τόνισε επίσης ότι το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan θα παραμείνει στην περιοχή.

Κινεζικοί πύραυλοι πάνω από την Ταϊβάν

Περίπου δέκα πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού εισέβαλαν στη ζώνη άμυνας της Ταϊβάν και παραμένουν στην περιοχή το πρωί της Παρασκευής, ενώ 20 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη ξεπέρασαν τη διάμεση γραμμή εισερχόμενα σε περιοχή ελέγχου της Ταϊπέι, σύμφωνα με το Reuters. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση για τον αριθμό των εισβολών.

Επιπλέον, κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων σε αντίδραση για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, μεταδίδουν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κινεζικές ασκήσεις, σε απόσταση αναπνοής από το αυτοδιοικούμενο νησί, προκαλούν διεθνή ανησυχία. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία καταδίκασαν ήδη τις κινήσεις του Πεκίνου, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φ. Κισίντα τόνισε ότι υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια της χώρας του και ζήτησε την άμεση διακοπή τους.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για υπερβολική αντίδραση, ενώ ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, διαμήνυσε ότι το Πεντάγωνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σφάλματος, καθώς στις ασκήσεις χρησιμοποιούνται πραγματικά πυρά. 

Πεκίνο και κατά Ιαπωνίας

Από την πλευρά του το Πεκίνο, κλιμακώνει σε επίπεδο ρητορικής το χάσμα του με το Τόκιο και με τη Δύση, απειλώντας να επιβάλλει κυρώσει στην Ν. Πελόζι. Ως προ τη στάση της Ιαπωνίας, θεωρεί ότι συνιστούν προσπαθεί να δικαιολογήσει τους «αδικούντες», όπως δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης.

Τα σκληρά σχόλια ήρθαν λίγο αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 - συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας - κάλεσαν την Κίνα την Τετάρτη να επιλύσει την ένταση γύρω από τα στενά της Ταϊβάν με ειρηνικό τρόπο, ωθώντας τo Πεκίνο να ακυρώσει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και του Ιάπωνα ομολόγου του στις στο περιθώριο των εκδηλώσεων της ASEAN στην Καμπότζη.