«Δεσμοί αλληλεγγύης»: Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη είναι επιλογή ζωής

«Δεσμοί αλληλεγγύης»: Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη είναι επιλογή ζωής

Η οικονομική κρίση, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανθρωπιστικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αρνητικές επιπτώσεις, που οδήγησαν στην φτωχοποίηση της κοινωνίας. Με τη σκέψη μας δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στήριξης και μια ζεστής αγκαλιάς, ήρθαμε σε επικοινωνία με την κ. Ντίνα Μανωλοπούλου, αντιπρόεδρο των «ΔΕΣΜΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», που έχουν την έδρα τους στην Αγ. Παρασκευή. Θέλουμε να γνωρίσουμε το έργο που προσφέρουν οι  «ΔΕΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», καθώς η δράση τους επεκτείνεται σε όλη την περιφέρεια Αθηνών, καλύπτοντας διατροφικές ανάγκες 15 δομών αλληλεγγύης - φτώχειας, που στηρίζουν 2.000 οικογένειες.

- Κα. Μανωλοπούλου, επιλέξατε για την δομή σας, το «ΔΕΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», μια ιδιαίτερη και μεστή ονομασία.Πές τε μου, τι είναι οι «ΔΕΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», και πώς προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας των;

Οι «ΔΕΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» είναι μία εθελοντική ομάδα αλληλεγγύης με την νομική μορφή ΑΜΚΕ. Δημιουργήθηκαν από ομάδα επιστημόνων, καλλιτεχνών και επιχειρηματιών, και λειτουργεί επί τρία χρόνια περίπου. Η ευαισθησία αυτών των ανθρώπων τους οδήγησε, σε μία απόφαση που προέκυψε από τις κοινωνικές ανάγκες. Η δεκαετής οικονομική κρίση και εν συνεχεία η επέλαση της πανδημίας, δημιούργησε μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές πληγές, καταστρέφοντας τις ανθρώπινες ισορροπίες.

Ντίνα Μανωλοπούλου

- Πώς λοιπόν ξεκινήσατε και τί είναι αυτό που συνέδεσε όλους σας στην πορεία προς τον κοινό  στόχο;

Οι άνθρωποι των «ΔΕΣΜΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», που έχουν κοινή στάση απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα, αποφάσισαν να τα αντιμετωπίσουν, όπως και όσο μπορούν. Επέλεξαν σαν πρωταρχικό  στόχο, με τρόφιμα που είναι η πρώτη βασική ανάγκη στην καθημερινότητα του καθενός. Με την κίνηση αυτή θεωρούμε ότι πλησιάζουμε, με ένα ουσιαστικό τρόπο τους συνανθρώπους  και στηρίζουμε τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια τους.

- Πώς εξασφαλίζετε τα τρόφιμα που θεωρείτε αναγκαία για την καθημερινή στήριξη οικογενειών;

 Για τους ανθρώπους των «ΔΕΣΜΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη είναι επιλογή ζωής. Η σχεδόν τρίχρονη δράση μας υπήρξε επιτυχής, καλύπτοντας ανάγκες περίπου 2.000 οικογενειών σε όλη την περιφέρεια, όπου μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε. Η πηγή των τροφίμων που διανέμουμε, προέρχεται από τη διαρκή συγκινητική προσφορά ΜΕΓΑΛΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ μας. Εθελοντές ακούραστοι και χορηγοί, κοινωνικά ευαίσθητοι, κάνουν το θαύμα της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και στηρίζουν την κοινωνική αλυσίδα.  Οι «ΔΕΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», με την καθημερινή τους δουλειά παρέχουν στους χορηγούς την αναγκαία διαβεβαίωση, ότι το κάθε παρεχόμενο προϊόν φτάνει έγκαιρα και με συνέπεια στους ανθρώπους που τα χρειάζονται.

- Πώς από τον χορηγό φτάνει το τρόφιμο στον άνθρωπο της ανάγκης;

Από το οργανωμένο δίκτυο των χορηγών μας  παραλαμβάνουμε τα προϊόντα που στη συνέχεια με τους εθελοντές μεταφέρονται άμεσα και μοιράζονται στις δομές Αλληλεγγύης, που είναι υπεύθυνες για την φροντίδα των οικογενειών.

- Έχουν προκαλέσει θαυμασμό, οι εξαιρετικές πολιτιστικές σας εκδηλώσεις. Αλήθεια, ποιες ήταν οι σκέψεις να προσεγγίσετε με τόσο ιδιαίτερο τρόπο, τα πολιτιστικά δρώμενα;

Ζώντας καθημερινά με τους ανθρώπους, που διαταράχθηκαν οι ισορροπίες τους, διαπιστώνουμε ότι δεν τους λείπει μόνο η καθημερινή διατροφή, αλλά η ανθρώπινη επικοινωνία και οι πνευματικές αναζητήσεις.Αυτό μας οδήγησε, στο να υπηρετήσουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα προσφέρουν ευκαιρία επικοινωνίας, πνευματική ευχαρίστηση και ψυχαγωγία. Οι πολιτιστικές μας επιλογές υπηρετήθηκαν με σπουδαία θεατρικά έργα, μουσικές βραδιές με σπουδαίους καλλιτέχνες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, απογευματινές συναντήσεις για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.


 

- Πείτε μας, ποια είναι τα εφόδια σας, με τα οποία πορεύεστε προς τον στόχο, που όπως καταλαβαίνω είναι η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ. 

Με τις αλλαγές που προκάλεσαν τα παγκόσμια γεγονότα στον κώδικα αξιών και προτεραιοτήτων, αναδείχθηκε η απόλυτη ανάγκη ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, σαν μία εγγύηση, για σταθερές ανθρώπινες σχέσεις και σαν μοχλός στήριξης της κοινωνίας. Παίρνοντας λοιπόν, θέση και υπηρετώντας τα κοινωνικά προβλήματα έχουμε δημιουργήσει ένα ιδεολογικό πλαίσιο που εμψυχώνει την δράση μας. Τα μηνύματα με τα οποία πορευόμαστε είναι: 

«Χορηγοί και εθελοντές κάνουν το θαύμα τους»

«Το λίγο του καθενός μας είναι το πολύ για αυτόν που το έχει ανάγκη» 

«Κανένας σε κοινωνία ανθρωπιάς, δεν πρέπει να είναι μόνος».

- Συναντάτε δυσκολίες στην αναζήτηση χορηγών και εθελοντών;

Το κάλεσμα μας προς χορηγούς και εθελοντές έτυχε πάντα αθρόας συμμετοχής. Οι Δεσμοί οφείλουν ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, για την καθημερινή τους παρουσία. Η πράξη δείχνει ότι η Αλληλεγγύη είναι στοιχείο του ελληνικού DNA, και πρέπει να καμαρώνουμε που δίνουμε μαθήματα ανθρωπιάς σε όλους.

- Σας δυσκόλεψαν οι υγειονομικοί κανόνες στο έργο σας;

Οι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι των «ΔΕΣΜΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», έπρεπε να υπηρετήσουν τους υγειονομικούς κανόνες, με απόλυτη αυστηρότητα για την προστασία της υγείας μας, χωρίς να στερήσουν την αναγκαία βοήθεια τους, προς τις δομές αλληλεγγύης.

- Τι μπορούν να κάνουν όσοι θέλουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των «ΔΕΣΜΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»;

Ένα πολύ απλό πράγμα, θα θέλαμε να γνωρίσουν τη δράση μας, να μας εμπιστευθούν και τότε θα νιώσουν την ανάγκη να σταθούν δίπλα μας, ως Χορηγοί ή Εθελοντές, στηρίζοντας το αντικείμενο της δράσης μας, ή την αδυναμία μας για τα λειτουργικά έξοδα για την ύπαρξη των «ΔΕΣΜΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», δεδομένου ότι δεν έχουμε από κανένα φορέα καμία οικονομική στήριξη. Κλείνοντας, θα ήθελα ευχαριστήσω για την ευγενή φιλοξενία σας, στο ενημερωτικό site σας. 


*Η Ντίνα Μανωλοπούλου είναι Αντιπρόεδρος της ΑΜΚΕ «ΔΕΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

*Για περισσότερες πληροφορίες:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αγίου Ιωάννου 18-20
T.K. 15342
Αγία Παρασκευή, Αθήνα

Alpha Bank: GR 8801401380138002002015517

Site: desmoi.gr