Der Spiegel: «Εμβάσματα χωρίς όριο» από την Ελλάδα

Der Spiegel: «Εμβάσματα χωρίς όριο» από την Ελλάδα

Το γερμανικό περιοδικό καταγράφει την απόφαση ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και επισημαίνει ότι οι Έλληνες μπορούν και πάλι να εμβάσουν απεριόριστα ποσά στο εξωτερικό.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, το δημοσίευμα που αναπαράγει η Deutsche Welle, υπενθυμίζει ότι «με την κρίση που ξέσπασε το 2010 πολλοί Έλληνες, φοβούμενοι κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, είχαν σηκώσει μεγάλα ποσά από τον τραπεζικό τους λογαριασμό και τα μετέφεραν στο εξωτερικό ή τα έκρυψαν στο σπίτι τους. Για να τερματίσει την εκροή κεφαλαίων η τότε αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε επιβάλει, την 1η Ιουλίου 2015, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων».

Συνεχίζοντας το Der Spiegel αναφέρει ότι στους πρώτους μήνες μετά την επιβολή τους οι πολίτες δεν μπορούσαν να σηκώσουν παρά μόνο 60 ευρώ την ημέρα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Ωστόσο έκτοτε υπήρξαν πολλές αποφάσεις για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. «Και πάλι όμως, στα ταξίδια τους στο εξωτερικό οι Έλληνες δεν επιτρεπόταν να έχουν μαζί τους περισσότερα από 10.000 ευρώ. Τα εμβάσματα στο εξωτερικό περιορίζονταν σε 4.000 ευρώ ανά δίμηνο. Και οι δύο αυτοί περιορισμοί πρόκειται να αρθούν τώρα», καταλήγει το Der Spiegel.