Δένδιας: Θέτουμε μετ' επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Δένδιας: Θέτουμε μετ' επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Τις κοινές αξίες που βασίζονται οι σχέσεις Ελλάδας και Βατικανού, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών και των θρησκειών, αναδεικνύει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του στο Βήμα της Κυριακής για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα μας.

Επιπροσθέτως, τονίζει ότι «αμφότεροι επιδεικνύουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της θρησκευτικής ελευθερίας». Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι «θέτουμε μετ'επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε εγκάρδια χθες στο αεροδρόμιο τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και είχε σύντομη συνομιλία μαζί του. Είναι η δεύτερη συνάντησή τους ύστερα από την ακρόαση του Νίκου Δένδια τον Οκτώβριο του 2019 στο Βατικανό. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δεσμών, Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε πρόσφατα το Βατικανό, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν.

«Η επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από την εμβληματική επίσκεψη στην Κύπρο, του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας και Αρχηγού του Κράτους του Βατικανού Πάπα Φραγκίσκου έρχεται σε μια συμβολική συγκυρία. Η Ελλάδα εορτάζει τα 200 χρόνια ελευθερίας και παράλληλα την συνομολόγηση 40 και πλέον ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», επισημαίνει ο Ν. Δένδιας.

Παράλληλα, υπογραμμιζει πως «οι κοινές προκλήσεις που μας απασχολούν είναι πολλές». Ειδικότερα, τονίζει ότι στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η πρόθεση «να συνεργαστούμε περαιτέρω για την προστασία των Χριστιανικών πληθυσμών στην Μέση Ανατολή, οι οποίοι δυστυχώς βρίσκονται υπό καθημερινή απειλή, καθώς και για την ειρηνική συνύπαρξη τους με το πλειοψηφικό Μουσουλμανικό πληθυσμό».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «έχουμε συμφωνήσει να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, με ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της αντιμετώπισης ακραίων Ισλαμιστικών ιδεολογιών, καθώς και του εθνικισμού, που έχουν κάνει την επανεμφάνιση τους στην Γειτονία μας».