Δένδιας: Θα ζητήσουμε κυρώσεις - Μάας: Αδύνατες οι διαπραγματεύσεις

Δένδιας: Θα ζητήσουμε κυρώσεις - Μάας: Αδύνατες οι διαπραγματεύσεις

«Υφίσταται ζήτημα διεθνούς νομιμότητας» τόνισε για τις κινήσεις της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, υπογραμμίζοντας ότι «υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο Ελλάδα και Κύπρο αλλά την ΕΕ στο σύνολό της»

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας υποδεχόμενος τον κ. Μάας δήλωσε ότι «θα συζητήσουμε τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο», επισημαίνοντας ότι «η Γερμανία καταβάλλει προσπάθειες για επιστροφής στον διάλογο».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υφίσταται ζήτημα διεθνούς νομιμότητας, σε μια υπόθεση που δεν αφορά μόνο Ελλάδα και Κύπρο αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

«Θέλω να είμαι σαφής. Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποδεικνύει ότι άλλα να λέει και αλλά να πράττει, λέει ότι επιθυμεί διάλογο αλλά με τις πράξεις της δυναμιτίζει τον διάλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας, προσθέτοντας «και όλα αυτά μετά λίγες μέρες μετά το κάλεσμα της ΕΕ να απέχει από προκλήσεις».

«Δυστυχώς, η επιμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα, μας υποχρεώνει να συζητήσουμε μέτρα για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στις «σημαντικές προσπάθειες» που καταβάλλει η Γερμανία, ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ε.Ε., για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στην περιοχή, προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή στον διάλογο.

Εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την προώθηση των ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας, καθώς και για άλλα σημαντικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Χ. Μάας: Eξαιρετικά ενοχλημένοι από τις άμεσες προκλήσεις της Τουρκίας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, εξέφρασε την γερμανική ενόχληση για τις τουρκικές ενέργειες και τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι διαπραγματεύσεις δεν είναι δυνατές.

Ειδικότερα, ο κ. Μάας δήλωσε εξαιρετικά ενοχλημένος από «το γεγονός, ότι λόγω των άμεσων προκλήσεων της Τουρκίας με τον απόπλου του Όρουτς Ρέις, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας δεν φαίνονται καθόλου δυνατές στον ορίζοντα», επισημαίνοντας ότι «και τουλάχιστον σε εύθετο χρόνο κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό».

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι «οι συνομιλίες γίνονται μόνο μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, το οποίο δεν ισχύει στην παρούσα φάση».

Επισήμανε ότι «για τον λόγο αυτόν πήγα στην Λευκωσία, για να μιλήσω για τα επόμενα βήματα», το οποία όπως είπε «θα μας απασχολήσουν και στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάας, «οι συζητήσεις θα έπρεπε να γίνουν σε κλίμα αξιοπιστίας που αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει».

Αναφερόμενος στη γερμανική διαμεσολάβηση, είπε πως η χώρα του «προσπάθησε να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και είμαστε πολύ ευτυχείς που με την πραγματικά ενεργή συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, πετύχαμε δύο φορές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, που είχαν αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

«Οι προσπάθειες μας, μάς οδήγησαν στο να έχουμε χώρο για να μπορέσουν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, συνομιλίες, πράγμα που για μας είναι η μόνη οδός», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη σημερινή του επίσκεψη στη Λευκωσία και την Αθήνα, είπε πως το αντικείμενο των συζητήσεών του με τους δύο εταίρους του στην ΕΕ είναι τα επόμενα βήματα τα οποία θα πράξουν.

«Τα θέματα αυτά θα μας απασχολήσουν και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό θα είναι και το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα», είπε, ενώ αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που προηγήθηκε του δείπνου με τον κ. Δένδια, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συζήτησή τους.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο γερμανός ΥΠΕΞ στο φωτισμό της Ακρόπολης, λέγοντας ότι «πάντα αξίζει τον κόπο να έρχεται κανείς στην Αθήνα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, πόσο μάλλον που έχουμε αυτή τη θαυμάσια θέα με τον θαυμάσιο φωτισμό».