Δένδιας: Μέχρι αύριο το βράδυ ο γενικός πρόξενος θα έχει περάσει σε έδαφος της ΕΕ

Δένδιας: Μέχρι αύριο το βράδυ ο γενικός πρόξενος θα έχει περάσει σε έδαφος της ΕΕ

Ενημερώνοντας για την επιστροφή του γενικού πρόξενου Μανώλη Ανδρουλάκη από τη Μαριούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκτίμησε από το βήμα της Βουλής πως μέχρι αύριο το βράδυ θα έχει περάσει σε έδαφος της ΕΕ, καθώς χθες ήταν καθ' οδόν προς τη Ζαπορίζια, αλλά η πόλη βομβαρδίστηκε και χρειάσθηκε να τροποποιηθεί η διαδρομή.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ο Μ. Ανδρουλάκης συνεχίζει το ταξίδι του προς τα δυτικά της Ουκρανίας.

Πρόκειται για τον τελευταίο Έλληνα διπλωμάτη που είχε παραμείνει, στη βομβαρδισμένη πόλη. Για την ασφαλή απομάκρυνσή του προηγήθηκαν πολυήμερες συνεννοήσεις μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών αρχών.

Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης για το «αν η χώρα μας προσπάθησε να περιορίσει τις συνέπειες για τους ομογενείς», ανέφερε ότι «είχαμε προειδοποιήσει και τους Έλληνες υπηκόους και την ομογένεια» και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ που έγιναν στις 11, 14 και 24 Φεβρουαρίου που «ζητούσαμε να φύγουν από τη χώρα». 

Υπενθύμισε πως και ο ίδιος επισκέφθηκε τόσο τη Μαριούπολη όσο και τη Μόσχα. Σημείωσε ότι «μέχρι τώρα, έχουμε οργανώσει πέντε επιχειρήσεις εκκενώσεων και ελπίζουμε να καταφέρουμε και μια έκτη» και πρόσθεσε πως «είναι μια τραγική στιγμή και το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι είναι να έχουμε απόλυτη σοβαρότητα».