8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Δένδιας: Φιλοδοξούμε η σχέση Ελλάδας - Ινδίας να γίνει στρατηγική

Δένδιας: Φιλοδοξούμε η σχέση Ελλάδας - Ινδίας να γίνει στρατηγική
Eurokinissi

«Φιλοδοξούμε η σχέση Ελλάδας- Ινδίας να γίνει στρατηγική», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί. Πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της διμερούς μας εταιρικής σχέσης».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ενίσχυση της πολυδιάστατης και ραγδαία αναπτυσσόμενης συνεργασίας Ελλάδας- Ινδίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, την κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Ινδο-Ειρηνικό, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Όπως υπενθύμισε αυτή είναι η τρίτη συνάντηση των δύο υπουργών σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ πρόσθεσε πως ελπίζει σύντομα ο ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός Μόντι να συναντηθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ινδία γιορτάζει 75 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας της χώρας και η Ελλάδα 200 χρόνια, «αλλά μοιραζόμαστε επίσης το γεγονός ότι είμαστε οι πρώτοι και εσείς είστε μακράν η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, μια πολύ περήφανη δημοκρατία».

«Ο Μαχάτμα Γκάντι γεννήθηκε εδώ, επίσης ο Νεχρού, ο Σερντάτ Πατέλ, πολύ σημαντικοί πολιτικοί άνδρες που είναι πολύ γνωστοί στον κόσμο, όχι μόνο σε εμάς», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «βλέπουμε πολλά πράγματα με πολύ παρόμοιο τρόπο: το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την απαγόρευση της χρήσης βίας και την κοινή μας δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στην UNCLOS. Αυτό και η θαλάσσια ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά για εμάς».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και η Ανατολική Μεσόγειο, το θέμα της Κύπρου και όλα τα άλλα σημαντικά ζητήματα στην περιοχή μας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για τη μετανάστευση και την κινητικότητα μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, καθώς και πρόγραμμα πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη.