Δεν ξέρουν οι Ουκρανοί αναρχικοί, ξέρει… η ελληνική Αριστερά!

Δεν ξέρουν οι Ουκρανοί αναρχικοί, ξέρει… η ελληνική Αριστερά!

«Αν χάσουμε, οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι οι επόμενες. Να είστε ενήμεροι για τη φιλορωσική πολιτική και τους ακτιβιστές στις χώρες σας (ειδικά τους «κόκκινους»)» λέει η αναρχική ουκρανική πρωτοβουλία Operation Solidarity σε μια συνομιλία με την πολωνική αντιφασιστική 161 Crew.

Ρωτήθηκαν και για τους αντιεξουσιαστές της Δύσης, για όποιους από αυτούς είναι «με τον άνθρωπο»: «τι θα λέγατε σε αυτούς, ειδικά στη δυτική Αριστερά, που σας επικρίνουν ότι αρπάξατε τα όπλα ενάντια στην εισβολή του Πούτιν, αποκαλώντας σας αναρχο-νατοϊκούς κ.λπ.;».

Η απάντησή τους ήταν:

«Επισκεφτείτε μας! Ελάτε στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη. Ακόμα και στο Κίεβο. Δείτε το με τα μάτια σας και πάρτε μια καθαρή εικόνα της κατάστασης. Δεν μπορεί να μένετε σπίτι και να μην κάνετε τίποτα όταν πέφτουν βόμβες στους δρόμους και στα κεφάλια σας – γιατί θα πεθάνετε και θα χάσετε τα πάντα. Δεν μπορεί να κάθεσαι και να στέλνεις μηνύματα στο Twitter τώρα αν έχεις πολιτικά σχέδια και προοπτικές. Γιατί είναι ένας λαϊκός πόλεμος και ενώ εσύ κάθεσαι, άλλοι απλοί άνθρωποι σαν τους γείτονές σου, είναι στον δρόμο, χτίζουν οδοφράγματα, παίρνουν τα όπλα, μαθαίνουν και αντιστέκονται».

Ο εκπρόσωπος της αναρχικής Πρωτοβουλίας συνεχίζει λέγοντας:

«Υπήρχαν άνθρωποι που αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα για να προστατέψουν τους εαυτούς τους, τους φίλους και τις οικογένειές τους, τα συλλογικά μας επιτεύγματα και τον τρόπο ζωής μας. Μερικοί ξένοι σύντροφοι εξεπλάγησαν και μάλιστα θύμωσαν με το γεγονός ότι στην Ουκρανία χτίσαμε αντίσταση, πήραμε τα όπλα και αντεπιτεθήκαμε. Δεν μας γοητεύει καθόλου το ουκρανικό κράτος (είναι νεοφιλελεύθερο, παρά ναζιστικό ή καθαρά αυταρχικό) – έχει πολλά προβλήματα όπως ένα ολιγαρχικό σύστημα: διαφθορά, καταστροφή δικτυών κοινωνικής ασφάλειας, αστυνομική και ναζιστική βία κ.λπ. Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία είναι ένας χώρος με σχετικά χαμηλό κρατικό έλεγχο, η οποίος από τη μία μεγαλώνει, αλλά από την άλλη αυξάνονται και οι προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις».

«Αντιστεκόμαστε, λοιπόν, γιατί είναι θέμα του μέλλοντός μας (φυσικό και πολιτικό). Εάν η Ρωσία νικήσει, όλα τα προοδευτικά πράγματα που αποκτήσαμε μέσω του κοινωνικού αγώνα θα βιαστούν, θα καταπατηθούν και θα εκμηδενιστούν. Αρκεί να δούμε τι κάνει ο Πούτιν στους δικούς του ανθρώπους αλλά και στους συντρόφους μας επίσης».

Αυτά από τους Ουκρανούς αναρχικούς, από ανθρώπους που τρώνε τις βόμβες, βλέπουν γύρω τους θάνατο, βιασμούς, αγριότητα, καταστροφή, ξεριζωμό, θρήνο, απελπισία. Και που ξέρουν ότι αν επικρατήσει ο Πούτιν θα χάσουν και αυτά που έχουν κατακτήσει στο «περισσότερο νεοφιλελεύθερο, παρά ναζιστικό ή καθαρά αυταρχικό» κράτος τους.

Αλλά εδώ συνεχίζεται στα social media η καταγγελία για το ναζιστικό κράτος των Ουκρανών και η «οργή» για την εμφάνιση του μαχητή Μιχαήλ του τάγματος Αζόφ στη Βουλή, όσο και αν το τάγμα δεν είναι αυτό που ήταν το 2014. Πρέπει να διατηρηθεί το αντιναζιστικό αφήγημα που θέλει ένα κράτος και έναν λαό φιλοναζί επειδή υπάρχουν χίλιοι (άντε τρεις χιλιάδες), άνθρωποι (που αυτή τη στιγμή πολεμάνε), σε έναν λαό 43 εκατομμυρίων,

Αυτό συνεχίζεται γιατί συνεχίζει να το τροφοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ανοιχτή πρόκληση ενώπιόν μας και ενώπιον του ελληνικού λαού» χαρακτήρισε την παρουσία του μαχητή ο Νίκος Βούτσης το Σάββατο στην «Εποχή».

Συνδυάζουν το «τερπνόν μετά του ωφελίμου». Προπαγανδιστική μεγιστοποίηση του γεγονότος σε σημείο που να επισκιάζει την ίδια την εισβολή και τα εγκλήματα της Ρωσίας. Και δεν το πράττουν μόνο από διάθεση αντικυβερνητικής προπαγάνδας. Δεν έφυγε ο Φίλης για αντικυβερνητική επίδειξη από τη Βουλή την επίμαχη στιγμή. Δεν απέφυγαν να χειροκροτήσουν για να μην δώσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση έπραξε σωστά που κάλεσε τον Ζελένσκι να μιλήσει.

Τα πιστεύουν: Πάντα τους διέκρινε μια υποκειμενική ανάγνωση της πραγματικότητας. Από τον καιρό που θα έσκιζαν τα μνημόνια και θα χόρευαν τις αγορές με νταούλια (ναι οι περισσότεροι το πίστευαν), έως την εμφάνιση του μαχητή Μιχαήλ.

Με την ίδια ζέση απαξίωναν τον Ζελένσκι επειδή δεν είπε τίποτε για το Κυπριακό. Λες ένας ηγέτης που η χώρα του αφανίζεται και εμφανίζεται να ζητήσει βοήθεια, θα το παίξει διεθνές δικαστήριο. Αλλά οι ίδιοι που κατηγόρησαν τον Ζελένσκι γι' αυτό, δεν είπαν τίποτα όταν ο Λαβρόφ απεκάλεσε τα Κατεχόμενα ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Στραβά αρμενίζουν.

ΥΓ: Η πλήρης συνομιλία της ουκρανικής αναρχικής πρωτοβουλίας στο freedomnews.org.uk και στα ελληνικά στο aftoleksi.gr