Δεν ξεχνάμε τα σκοτεινά κεφάλαια του γερμανικού παρελθόντος στην Ελλάδα
Στάινμάιερ:

Δεν ξεχνάμε τα σκοτεινά κεφάλαια του γερμανικού παρελθόντος στην Ελλάδα

Τα συγχαρητήριά του για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας και για την σημερινή 200ή Επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης, εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Με αφορμή την Εθνική Εορτή της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ειδική επέτειο την οποία γιορτάζετε φέτος, αποστέλλω σε εσάς και σε όλους τους πολίτες της χώρας σας, εκ μέρους και των συμπατριωτών μου, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια.

Διακόσια χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους σηματοδοτούν ταυτόχρονα και τους μακροχρόνιους, στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Την εποχή του 1820 Γερμανοί φιλέλληνες στήριξαν τον ελληνικό αγώνα ανεξαρτησίας. Στα χρόνια του εκ Βαυαρίας Βασιλέως Όθωνος της Ελλάδος δημιουργήθηκαν πολύπλευροι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, οι οποίοι λειτουργούν μέχρι σήμερα - ιδιαίτερα στον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και την επιστήμη.

Κοιτάζουμε πίσω σε μία μακροχρόνια και στενή εταιρική σχέση, χωρίς με αυτό να ξεχνάμε τα σκοτεινά κεφάλαια του γερμανικού παρελθόντος στην Ελλάδα. Πριν από 70 χρόνια επαναλάβαμε τις διμερείς διπλωματικές μας σχέσεις και με χαροποιεί το γεγονός ότι με το Γερμανο-ελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας, θα ξεκινήσει τη δράση του ένα σημαντικό, προσανατολισμένο στο μέλλον έργο και θα φέρει - όταν το επιτρέψει η πανδημία - ακόμη πιο κοντά τις νεολαίες των δύο χωρών μας.

Ειδικά ενόψει των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού στην Ευρώπη, είναι προσωπική μου επιθυμία οι δύο λαοί μας να παραμείνουν και στο μέλλον στενά συνδεδεμένοι και με φιλία, μέσω εντατικής ανταλλαγής στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.», αναφέρει ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ στο μήνυμά του, το οποίο η γερμανική προεδρία ανήρτησε πριν από λίγο και στον λογαριασμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο στο Instagram.