Δεν υπογράφει τη συμφωνία με την Ελλάδα ο Ιβανόφ

Δεν υπογράφει τη συμφωνία με την Ελλάδα ο Ιβανόφ

Αποφασισμένος να μπλοκάρει τη συμφωνία με την Ελλάδα φαίνεται πως είναι ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, αφού σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η προεδρία της γείτονος χώρας αναφέρει επισήμως πως ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν θα υπογράψει το κείμενο της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ.

Στη σχετική ανακοίνωση ο Γκιόργκι Ιβανόφ εξηγεί ότι εκτελούσε τα καθήκοντά του με υπευθυνότητα και πάντα εντός του Συνταγματικού πλαισίου, των νόμων και των συμφερόντων της χώρας του. Ο Ιβανόφ υποστηρίζει ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα καθώς μία από τις βασικές του δεσμεύσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2014 ήταν ότι δεν δέχεται συνταγματική αλλαγή στο όνομα της χώρας του.

Στη σχετική ανακοίνωση ο Γκ. Ιβανόφ επισημαίνει ότι η σχετική συμφωνία δεν έχει καμία συνταγματική βάση αλλά αντίθετα αντιβαίνει βασικά άρθρα του Συντάγματος της πΓΔΜ και συγκεκριμένα τα άρθρα 51, 118 και 119 ενώ ταυτόχρονα φέρνει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε θέση υποταγής και εξάρτησης από μια άλλη χώρα, την Ελληνική Δημοκρατία.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα «όποιος πολίτης φέρει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών και κατά συνέπεια η νομιμοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα παράγει νομικές συνέπειες εγκλήματος. 

Η σημερινή απόφαση Ιβανόφ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς ο προερχόμενος από το VMRO πρόεδρος της γειτονικής χώρας έχει από την αρχή αντιταχθεί με σφοδρότητα κατά της συμφωνίας. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Σκόπια, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων είναι: α) Η βουλή των Σκοπίων αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία, εκ νέου στις 5 Ιουλίου β) Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, πιθανόν στις 5 ή 17 Ιουλίου γ) Βάσει του Συντάγματος, η προεκλογική περίοδος διαρκεί 60 εως 90 ημέρες δ) Στόχος είναι το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου αν και ακούγονται, επίσης, η 23 Σεπτεμβρίου ή και μεταγενέστερες ημερομηνίες ε) Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει δεσμευτικό ή αποφασιστικό χαρακτήρα.