Δεν υπήρξε κοινό έδαφος - Συμφωνία για νέα Πενταμερή
Α. Γκουτέρες για Κυπριακό

Δεν υπήρξε κοινό έδαφος - Συμφωνία για νέα Πενταμερή

Δεν υπάρχει κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες από τη Γενεύη, μετά την ολοκλήρωση της άτυπη Συνόδου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν θα τα παρατήσουμε».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε να γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1,  η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 με 3 μήνες.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες», σημείωσε χαρακτηριστικά

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Πενταμερή, σημείωσε ότι η συνάντηση τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και με την τουρκοκυπριακή δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, αν και όπως επισήμανε η ατζέντα του είναι πολύ απλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα»

Ο Γκουτέρες τόνισε ακόμα ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και σημείωσε ότι θα μεταφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις διαφορετικές θέσεις που τέθηκαν στην άτυπη Διάσκεψη.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ από τη Γενεύη, η οποία επικαλείται πληγές της κυπριακής κυβέρνησης ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατέστησε σαφές ότι η πρόταση Τατάρ βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής του, καθώς και ότι ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και επιπλέον ότι οι συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνουν από μηδενική βάση.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει οριστικό αδιέξοδο στην προοπτική επίλυσης, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου που σε σύντομο διάστημα θα αναζητήσει το κοινό έδαφος για την επανέναρξή των συνομιλίων.

Επίσης, όπως μεταδίδει, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον κύκλο επαφών που είχαν ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή πλεύσης, με επίλυση που θα αντανακλά και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κατάργηση των εγγυήσεων αλλά και προσήλωση στο μοντέλο της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας.