Κινέζος Πρεσβευτής στη Βρετανία: Δεν υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης Ουιγούρων

Δεν υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης Ουιγούρων

Ο Λιου Σιαομίνγκ πρεσβευτής της Κίνας στη Βρετανία αρνήθηκε σήμερα ότι υπάρχει στρατόπεδο συγκέντρωσης των μουσουλμάνων Ουιγούρων μετά την αποκάλυψη βίντεο που δείχνει χιλιάδες ανθρώπους δεμένους στην περιοχή Σιντζιανγκ.

Απαντώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρρ στο BBC στις σχετικές κατηγορίες ο Λιου είπε "Δεν ξέρω από πού βρήκατε αυτό το βίντεο, αλλά είναι ψέματα. Δεν υπάρχει τέτοιο στρατόπεδο στην Κίνα. Πιθανώς να ήταν μια μεταφορά φυλακισμένων. Οι Ουιγούροι απολαμβάνουν ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Κινέζους". 

Οι Ουιγούροι είναι μια από 56 εθνικές μειονότητες στην Κίνα. Κυρίως μουσουλμάνοι, μιλούν γλώσσα συγγενή με τα τουρκικά και είναι περίπου οι μισοί από τους 25 εκατ. κατοίκους της Σιντζιάνγκ, αχανούς επαρχίας που γειτονεύει με πολλές χώρες της κεντρικής Ασίας.

Τον Νοέμβριο του 2019, η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα 400 και πλέον σελίδων ρίχνοντας άπλετο φως στους μηχανισμούς παρακολούθησης στη Σιντζιάνγκ, μια τεράστια περιοχή που συνορεύει με την κεντρική Ασία, ως αντίδραση για επιθέσεις που αποδόθηκαν σε αυτονομιστές ή ισλαμιστές της εθνότητας των Ουιγούρων.

Ειδικοί και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο για τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα "αναμόρφωσης"  στη Σιντζιάνγκ έως και ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων, κυρίως της εθνότητας των Ουιγούρων.