Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις καταγγελίες επαναπροώθησης μεταναστών στο Αιγαίο
Frontex σε Κομισιόν

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις καταγγελίες επαναπροώθησης μεταναστών στο Αιγαίο

«Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία άμεσης ή έμμεσης εμπλοκής του Frontex ή αξιωματικών των κρατών-μελών που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του Οργανισμού στο Αιγαίο σε «pushbacks» μεταναστών» αναφέρει σε επιστολή του προς τις Κομισιόν ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λετζερί.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή που που έστειλε προς τον  αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ο επικεφαλής της Frontex επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει μία «συντονισμένη απάντηση απέναντι σε «υβριδικές απειλές» που αναφέρουν τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά τους σύνορα», οι οποίες, όπως τονίζει «απειλούν την εθνική τους ασφάλεια και συνεπώς την ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής αναφέρει πως το διοικητικό συμβούλιο συναντήθηκε σήμερα κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής σε έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την ταχεία επέμβαση στα σύνορα που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο, και ιδίως τους ισχυρισμούς για την απώθηση μεταναστών στο Αιγαίο,  που αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει η Frontex ανέφερε ότι ο Φαμπρίς Λετζερί, ζήτησε τη σύσταση μιας επιτροπής που θα εξετάζει όλα τα πιθανά νομικά ζητήματα που συνδέονται με την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, η οποία θα συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπογραμμίζει δε πως πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το τι συνιστά αποδεικτικό στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι παρεμποδίστηκε σκάφος που μεταφέρει άτομα που σκοπεύουν να παρακάμψουν συνοριακούς ελέγχους ή ασχολούνται με το λαθρεμπόριο ανθρώπων και να υπάρξουν διευκρινίσεις για την περίπτωση που ένα σκάφος δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 9 του κανονισμού 656/2014 για καταστάσεις έρευνας και διάσωσης.

Τα συμπεράσματα του προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού, έδωσε τη δική της απάντηση η Κομισιόν κάνοντας λόγο για «αρχική πρόταση» περί επιτροπής αξιολόγησης και καθιστώντας σαφές ότι η υπόθεση χρήζει πιο επείγουσας προσοχής. 

Σε ανάρτησή της στο Twitter, μάλιστα, η αρμόδια επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, σημείωσε χαρακτηριστικά «Καλωσορίζω το συμπέρασμα του Συμβουλίου ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει επείγουσα δράση για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές που συνδέονται με τις καταγγελίες για push-backs».

Επίσης, η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Emily O’Reilly ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά έρευνα για την αξιολόγηση του «μηχανισμού παραπόνων» της Frontex και να εξετάσει πώς αντιμετωπίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής καταγγελίες για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.