Δεν υπάρχει εναλλακτική στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό
Αυστρία

Δεν υπάρχει εναλλακτική στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό

Στη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία στο προσφυγικό ζήτημα δεν υπάρχει «εναλλακτική», θεωρεί ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, «ακόμη και εάν αυτό είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως επισήμανε ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

Κατά την άποψή του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωρίζει ότι εδώ αυτός έχει μία «θέση-κλειδί» και χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες «επανειλημμένα ως κεφάλαιο» για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση.

Επομένως, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, κανείς χρειάζεται και τα δύο -συνομιλίες και τη «σαφήνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι δεν δεχόμαστε εκβιασμούς».

Υπενθυμίζεται ότι εκβιαστικές επιδιώξεις της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσφυγικό ζήτημα, έχει απορρίψει κατηγορηματικά, επανειλημμένα στο παρελθόν, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της προκλητικής στάσης της Άγκυρας σε διάφορα θέματα, όπως τελευταία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο καγκελάριος ζητά την επιβολή κυρώσεων, ενώ πάγια είναι η θέση του, εδώ και χρόνια, για την ανάγκη οριστικής διακοπής των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.