«Δεν θέλουμε παλικαράδες, αλλά ομολογητές»
Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου

«Δεν θέλουμε παλικαράδες, αλλά ομολογητές»

Σαφές μήνυμα πως στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού δεν χρειάζονται ηρωισμοί και οι πιστοί πρέπει να παραμείνουν σπίτι έστειλε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ χρησιμοποίησε μία παραβολή. «Όταν πήγαν να συλλάβουν το Χριστό, ο Απόστολος Πέτρος παρακινούμενος από ζήλο, έκοψε το αυτί ενός υπηρέτη που λεγόταν Μάρκος. Και ο Χριστός του είπε “βάλε τη μάχαιρα εις τη θέσιν αυτής. Πάντες οι λαβόντες μάχαιραν εν μαχαίρα απωλούνται (θα χαθούν)”  αρα δεν χρειαζόμαστε παλικαράδες, χρειαζόμαστε ομολογητές. Άλλο να ομολογεί κανείς την πίστη του άλλο να το παίζει παλικαρά» σημείωσε.

Όπως τόνισε «άνθρωποι που εκκλησιάζονται συχνά είναι λειτουργημένοι, λειτουργούνται, κοινωνούν δεν είναι ακοινώνητοι και θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις», επισημαίνοντας πως η ΔΙΣ έχει αποφανθεί ότι η ακολουθία του Επιταφίου θα γίνει εντός του ιερού ναού κεκλεισμένων των θυρών κάτι που και στην αρχαία εκκλησία ίσχυε πάντοτε.

Προέτρεψε τους πιστούς να μην προσέλθουν στους ναούς και να μείνουν στα σπίτια τους εκμεταλλευομένοι τα σύγχρονα μέσα. «Η εκκλησία προτρέπει τους πιστούς να παραμείνουν στο σπίτι τους, όχι για να τους αποξενώσει, άλλα γιατί αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό θέμα του ιού. Ξέρει ότι έχει απέναντι της μαθητές κι όχι οπαδούς. Δεν πρέπει να γίνουμε οπαδοί. Η Ιερά Σύνοδος έχει στείλει αποφάσεις της προς μητροπολίτες είναι αρμόδιοι να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της είναι ξεκάθαρα αυτά που είπε» υπογράμμισε ο κ. Ιερόθεος.

Με αφορμή και τα πρόσφατα περιστατικά σχολίασε πως «για να μπορέσει κανείς να κοινωνήσει χρειάζονται προϋποθέσεις... και να συμμετέχει στη Θεία Ευχαριστία», διευκρινίζοντας πως η θεία κοινωνία εκτός του ναού είναι μόνο για τους βαριά ασθενούντες ή τους ετοιμοθάνατους.

Και κατέληξε: «Ο Ντοστογιέφσκι έχει δείξει ότι η απιστία και η αθεΐα δεν είναι αντίθετο σκαλοπάτι, είναι ένα μικρο σκαλοπάτι κάτω από την τελεία πίστη. Δεν πρέπει να έχουμε διωγμό έναντι της εκκλησίας αλλά διωγμό εναντίον του ιού».