Τ. Ερντογάν: Δεν θα υποκύψουμε σε ληστεία της υφαλοκρηπίδα μας, δεν υποχωρούμε μπροστά σε κυρώσεις και απειλές

Δεν θα υποκύψουμε σε ληστεία της υφαλοκρηπίδα μας, δεν υποχωρούμε μπροστά σε κυρώσεις και απειλές

Σε ομιλία του σε τελετή για την έναρξη έργων πρόνοιας στη Ριζούντα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ανυποχώρητος στις θέσεις του, στέλνοντας μάλιστα νέο μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

«Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε στο μέγιστο τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως δεν θα «υποκύψει» στις προσπάθειες «κλοπής» της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ούτε θα κάνει πίσω υπό την απειλή κυρώσεων. Ο ίδιος μάλιστα επανέλαβε πως δεν θα διστάσει να απαντήσει στην παραμικρή παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους της Αγκυρας.

Επιπλέον, ο Ερντογάν τόνισε χαρακτηριστικά πως προτεραιότητά του είναι «να προστατεύσουμε στο μέγιστο τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αιγαίο», ενώ τόνισε πως η κυβέρνησή του «θα συνεχίσει με τον τρόπο της, ανεξάρτητα από ότι λέει ο καθένας, κοιτάζοντας στην κατεύθυνση που επιθυμεί μόνο το έθνος». 

«Δεν θα αφήσουμε την ενέργεια και τον χρόνο μας να 'σπαταληθεί' από αχρείαστες συζητήσεις», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε  πως βασικός του στόχος είναι η μείωση των επιπτώσεων από την πανδημία στη χώρα και την οικονομία. «Eπικεντρωνόμαστε στη διατήρηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας σε κάθε τομέα, σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι «δεν θα εκχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα θάλασσας της Γαλάζιας Πατρίδας».

«Δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα», επισήμανε και προειδοποίησε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν απειλείται. Επιπλέον αναφέρθηκε σε παράνομο «ελληνικό θέατρο» στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Ελλάδα για… κακομαθημένη συμπεριφορά.

«Αυτό που καταλαβαίνει η Ελλάδα ως διπλωματία, είναι να επιβάλλει την κακομαθημένη της συμπεριφορά ως πολιτική της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως, εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος -κατά τον ίδιο- επειδή έχει αποτύχει σε όλα τα πολιτικά ζητήματα που διαχειρίστηκε, εμπλέκεται τώρα στην Αν. Μεσόγειο.