ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

Χρήστος Σταϊκούρας: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας - Τα μέτρα στήριξης δεν θα αποσυρθούν άμεσα

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας - Τα μέτρα στήριξης δεν θα αποσυρθούν άμεσα

Για την ανάγκη στήριξης της οικονομίας με 14 δισ. το 2021 μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στο Πρώτο Πρόγραμμα δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Το βασικό σενάριο είναι αυτό. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την κοινωνία και για όσο χρειαστεί».

«Το κόστος της πανδημίας σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων στήριξης της κοινωνίας από την πλευρά της πολιτείας είναι 38 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε πως «θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία αλλά όχι δημοσιονομικός εκτροχιασμός και αυτό αφορά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα». 

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «όσο ανοίγει η οικονομία θα περιορίζονται, όχι όμως άμεσα. Τα μέτρα στήριξης θα αποσυρθούν όταν θα έχει εξασφαλιστεί, ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία. Άρα δεν θα έχουμε νέα μέτρα λιτότητας, όπως αυτά που είχαμε στο παρελθόν». 

«Στο τέλος του 2022 θα φτάσουμε οικονομικά στο επίπεδο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μία διετία για να καλύψουμε τις απώλειες ενός έτους. Αυτή είναι η εικόνα στην Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας θα έχουμε μία ισχυρή ανάπτυξη το 2021 σε σχέση με το 2020, που περίπου θα καλύψει τη μισή χαμένη διαδρομή» πρόσθεσε. 

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «πολύ σύντομα, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και για τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές» και συμπλήρωσε ότι «σε σχέση με τη νέα επιστρεπτέα προκαταβολή 7, η προσδοκία μας είναι να ξεκινήσουν τέλος Απριλίου οι καταβολές. Εκτιμάμε επίσης, ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ανοίξει και το πρόγραμμα της επιδότησης παγίων δαπανών». 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι «οποιαδήποτε μεταβολή του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος, επηρεάζει την Ευρώπη. Άρα και η Ελλάδα επηρεάζεται ως μέλος της Ε.Ε. Πάντα το οικονομικό επιτελείο έχει βασικό σενάριο και δυσμενή σενάρια. Άρα οφείλουμε να έχουμε και τα αρνητικά σενάρια πάνω στο τραπέζι».