Δεν θα παραμείνει στην κυβέρνηση χωρίς την Μέρκελ καγκελάριο
SPD

Δεν θα παραμείνει στην κυβέρνηση χωρίς την Μέρκελ καγκελάριο

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας επανέλαβε σήμερα ότι η παραμονή του στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) εξαρτάται από το αν θα παραμείνει στην θέση της Καγκελαρίου η Ανγκέλα Μέρκελ.

«Η Άνγκελα Μέρκελ είναι η καγκελάριος. Εισήλθαμε στον συνασπισμό με εκείνη. Και επίσης θα αποχωρήσουμε από αυτό τον συνασπισμό με τον κανονικό τρόπο στις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ μιλώντας στον όμιλο RND.

«Επιθυμούμε να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο στην κυβέρνηση με το CDU. Η κυβέρνηση εξελέγη για να κυβερνήσει ως το φθινόπωρο του 2021», πρόσθεσε.

Ουσιαστικά ο γενικός γραμματέας επανέλαβε την θέση του προέδρου του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργανς o οποίος είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι το κόμμα του εισήλθε στον κυβερνητικό συνασπισμό με καγκελάριο την Άνγκελα Μέρκελ. Σε περίπτωση που παραιτηθεί, «τότε δημιουργείται ασφαλώς μια κατάσταση κατά την οποία θα πρέπει να ξανασκεφτούμε και να συζητήσουμε για πολλά».

Ο εύθραυστος συνασπισμός του SPD με το CDU έχει φτάσει κοντά στην κατάρρευση αρκετές φορές. Ωστόσο πολλοί βουλευτές επιθυμούν να αποφύγουν την αναστάτωση μιας εκλογικής αναμέτρησης το διάστημα που η Γερμανία θα έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η επιφυλακτικότητα των Σοσιαλδημοκρατών σχετίζεται με την ανησυχία που επικρατεί στο ηγετικό κλιμάκιο του κόμματος για μια στροφή των Χριστιανοδημοκρατών με μια νέα ηγεσία προς τα δεξιά. Γι αυτό, το SPD ίσως δυσκολευτεί να συνεργαστεί με τουλάχιστον δύο από τους πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας του CDU, τον Φρίντριχ Μερτς και τον Γενς Σπαν, οι απόψεις των οποίων βρίσκονται πιο δεξιά από αυτές της Μέρκελ.