Δεν θα χορηγούνται πιστοποιητικά νόσησης σε επαναλοιμώξεις - Οι εξαιρέσεις
Βάνα Παπαευαγγέλου

Δεν θα χορηγούνται πιστοποιητικά νόσησης σε επαναλοιμώξεις - Οι εξαιρέσεις

Την επιφυλακτικότητα των ειδικών για άρση όλων των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, εξέφρασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, σημειώνοντας πως αν και οι σκληροί δείκτες αποκλιμακώνονται, ωστόσο αυτό γίνεται με αργούς ρυθμούς. «Δεν φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως εξακολουθούμε να έχουμε στη χώρα μας 120.000 ενεργά κρούσματα.

Ο καθένας θα πρέπει να λάβει την ατομική του ευθύνη απέναντι σ’ αυτούς που έχει στο σπίτι του αν είναι άτομα ηλικιωμένα ή έχουν χρόνια νοσήματα, είπε και πρόσθεσε ότι ευχόμαστε να μην υπάρξει νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα.

Σύμφωνα με την ίδια, θα συνυπάρχουμε για πολύ καιρό με τον ιό και με την υπάρχουσα εικόνα «δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων», ενώ όσον αφορά την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, είπε πως με οι νέες εισαγωγές μειώνονται την τελευταία εβδομάδα κατά 13%, ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων.

Συνολικά 4,100 είναι ο αριθμός των νοσηλευόμενων στην επικράτεια με την πληρότητα σε όλη τη χώρα να είναι 53% στις απλές κλίνες και 73% στις ΜΕΘ.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι το ποσοστό κρουσμάτων παραμένει σταθερό, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση στις περιοχές Κέα, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Φωκίδα, Κιλκίς και στην κεντρική πόλη της Κέρκυρας, της Ξάνθης και των Ιωαννίνων. Η θετικότητα ανέρχεται στο 6,4%, είπε, προσθέτοντας πως το 96% των κρουσμάτων είναι Όμικρον και το 2,2% η Δέλτα.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ σε ανθρώπους που είχαν νοσήσει από κορονοϊό και για αυτόν τον λόγο επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, η οποία και έδειξε ότι είχαν 60-80% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν. «Η μελέτη διενεργήθηκε πριν την επικράτηση της Όμικρον άρα ο κίνδυνος τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερος», σημείωσε και υπογράμμισε πως «είναι λάθος η αντίληψη ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ επειδή έχω ήδη νοσήσει».

Μάλιστα εξήγησε ότι το 95% όσων χάνουν τη ζωή τους, είναι άνω των 60 ετών και οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε επίσης ότι η επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό σε περίπτωση επαναμόλυνσης μόνο σε μια ειδική εμβολιασμένων πολιτών που δεν πρόλαβε να κάνει την τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης και επομένως δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό εμβολιασμού σε περίπτωση δεύτερης νόσησης.

Η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας με αργούς ρυθμούς, δήλωσε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στην αρχή της ενημέρωσης και γνωστοποίησε πως το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα και ότι μέσα με τέλος Μαρτίου έρχεται και το εμβόλιο της Sanofi. Η ίδια υπογράμμισε ότι συνεχίζεται να δίδεται η έμφαση στον εμβολιασμό και στα μέσα ατομικής προστασίας.

Αναφερόμενη στα αντιικά χάπια σημείωσε πως μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 1.957 συσκευασίες καθώς αν και έχουν γίνει μέχρι τώρα 2.653 αιτήσεις,  322 αιτήσεις ακυρώθηκαν από τους αιτούντες ασθενείς, όταν του ζήτησαν να υπογράψουν για την προσωπική ευθύνη, ενώ οι υπόλοιπες είναι προς παράδοση.

Η κυρία Γκάγκα είπε ότι η διαδικασία προχωράει ικανοποιητικά και μέχρι τώρα υπάρχει θετική εικόνα ανταπόκρισης στη θεραπεία και τις επόμενες εβδομάδες είπε θα έχουμε περισσότερα στοιχεία.