Χ. Ακάρ: Δεν συμφέρει μαθηματικά την Ελλάδα να έχει πόλεμο με την Τουρκία

Δεν συμφέρει μαθηματικά την Ελλάδα να έχει πόλεμο με την Τουρκία

«Θέλω να υπογραμμίσω, με μαθηματική βεβαιότητα, ότι οι Έλληνες δεν θα ήθελαν να ξεκινήσουν (στήσουν) μια στρατιωτική σύρραξη με την Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Ahaber, κάνοντας λόγο και για «παράνομη στρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πολιτικός, επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί στρατικοποίησης ελληνικών νησιών, σημειώνοντας τα εξής: «16 από 23 νησιά του Αιγαίου είναι στρατικοποιημένα, ενάντια στη συνθήκη της Λωζάνης. Υπάρχει ανεπίσημη στρατιωτική παρουσία. Νιώθετε κάποια απειλή και το κάνετε αυτό;».

Επίσης αναφέρθηκε και στον εναέριο και θαλάσσιο εθνικό χώρο της Ελλάδας λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χώρα, εκτός από την Ελλάδα, η οποία διεκδικεί έναν εναέριο χώρο 10 μιλίων, ενώ έχει χωρικά ύδατα έξι μιλίων» για να καταλήξει «προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ηρεμία μας απέναντι σε τέτοιου είδους ισχυρισμούς από την Ελλάδα»

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η «Τουρκία αναζητούσε πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και επίλυση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν από το Αιγαίο, την Κύπρο και τα χερσαία σύνορα μέσω διαλόγου» και συμπλήρωσε ότι «είχαμε τρεις γύρους συνομιλιών με τους Έλληνες εταίρους μας. Δύο στην Αθήνα και ένα στην Άγκυρα. Ανανεώνουμε τις εκκλήσεις μας για διεξαγωγή της τέταρτης συνάντησης στην Άγκυρα».

Μάλιστα, προέτρεψε την Ελλάδα να μην εξετάσει αυτά τα ζητήματα «με εγωιστικό τρόπο» και να έρθει στο τραπέζι «με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε και στις προθέσεις της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά. «Ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορούν να προχωρήσουν υιοθετώντας αντι-τουρκική στάση». «Η Αγιά Σοφιά ανήκει στη Δημοκρατία της Τουρκίας και θα τη χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε. Δεν μπορούν ξένοι να εμπλακούν στα σχέδιά μας για την Αγιά Σοφιά», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι TRT, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις ελληνικές αντιδράσεις που έχουν προκύψει για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αναμειγνύεται στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να πάρει την άδεια της Αθήνας και έστειλε μήνυμα πως η «Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή παραχώρηση».