«Δεν σας κατασκοπεύουμε», απαντούν τα Σκόπια στο Βελιγράδι

«Δεν σας κατασκοπεύουμε», απαντούν τα Σκόπια στο Βελιγράδι

Τα Σκόπια απορρίπτουν τις κατηγορίες του Βελιγραδίου περί «κατασκοπίας», συνεχίζοντας πάντως να τηρούν χαμηλούς τόνους στη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες οι οποίες προήλθαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Nicola Dimitrov, διέψευσε επίσημα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της Σερβίας περί «κατασκοπευτικής δράσης» εις βάρος της σερβικής πρεσβείας στα Σκόπια, η οποία οδήγησε στην ανάκληση της διπλωματικής αποστολής, προκαλώντας αναταράξεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο Dimitrov υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της χώρας του «ούτε είχε πρόθεση, ούτε έδωσε εντολές, ούτε τέλεσε κατασκοπευτικές δράσεις εναντίον κάποιας γειτονικής χώρας, περιλαμβανομένης της Σερβίας» και υπογράμμισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της πΓΔΜ λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι οι πολίτες της πΓΔΜ «έχουν νιώσει τις συνέπειες της παράνομης παρακολούθησης των επικοινωνιών και γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό». Όπως τόνισε, μόλις το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε επισήμως, μέσω διπλωματικής νότας, για την ανάκληση του προσωπικού της σερβικής πρεσβείας, ο ίδιος επιδίωξε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον σέρβο ομόλογό του, Ivica Dacic, ωστόσο αυτός δεν απάντησε.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό και από τις δυο πρωτεύουσες ότι πρόκειται να υπάρξει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του σέρβου προέδρου, Alexander Vucic, με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Zoran Zaev, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, τα αίτια της οποίας δεν έχουν γίνει επακριβώς γνωστά.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το Βελιγράδι έχει αντιδράσει έντονα στην προοπτική ένταξης του Κοσόβου (την ανεξαρτησία του οποίου δεν αναγνωρίζει) στην UNESCO και το ενδεχόμενο, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, να τύχει της θετικής ψήφου και των Σκοπίων. Μάλιστα, ο Dacic έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε μια τέτοια περίπτωση, να επανεξεταστεί και η αναγνώριση της πΓΔΜ από το Βελιγράδι με το συνταγματικό της όνομα, που είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας» -κάτι για το οποίο, άλλωστε, έχει εμφανιστεί μετανιωμένος τις επαφές του με την ελληνική πολιτική ηγεσία. 

Ωστόσο, ο γρίφος είναι δύσκολο να επιλυθεί και από την πλευρά των Σκοπίων. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση Zaev στηρίζεται στις ψήφους των αλβανικών μειονοτικών κομμάτων της πΓΔΜ, τα οποία προφανώς θα συνταχθούν με την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO, ειδικά εφόσον το θέμα ανακινηθεί από τα Τίρανα.

 

Διαβάστε ακόμη

«Eπιστροφή στην κανονικότητα» θέλουν τα Σκόπια, μετά τη διπλωματική κρίση με τη Σερβία

Αιφνίδια κρίση στις σχέσεις Σερβίας - πΓΔΜ