Δεν ήθελε να πάει στον Δομοκό για να μην είναι με τα άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής
Συνήγορος Χρ. Παππά

Δεν ήθελε να πάει στον Δομοκό για να μην είναι με τα άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής

Για τη σύλληψη του «νούμερο 2» της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά μίλησε ο συνήγορός του Περικλής Σταυριανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην κράτησή του στις φυλακές Δομοκού.

«Είχε στενέψει ο κλοιός, η αστυνομία το τελευταίο 20ήμερο είχε κάνει πολύ συντονισμένες κινήσεις γύρω από τα μέλη της οικογένειας του Χρήστου Παππά και άρχισε από αυτούς να αναζητά τα άτομα τα οποία είχαν σχέση με εκείνον» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σταυριανάκης. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στην 52χρονη γυναίκα, στο σπίτι της οποίας εντοπίστηκε και συνελήφθη ο Χρήστος Παππάς εξηγώντας ότι προκύπτει βάσει δικογραφίας ότι, όπως είπε, δήθεν έγινε ένα τηλεφώνημα στην αντιτρομοκρατική ότι ο Παππάς βρίσκεται εκεί.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι ούτε μπορεί  να το επιβεβαιώσει, ούτε να το διαψεύσει. 

Αναφερόμενος στη μεταφορά του Χρήστου Παππά στις φυλακές Δομοκού την Παρασκευή, μετά από εντολή του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα της ποινής των 13 ετών και 3 μηνών που του έχει επιβληθεί για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, εξήγησε ότι ζήτησε να μην πάει στις φυλακές Δομοκού, διότι δεν ήθελε να είναι με τους συγκατηγορούμενούς του.

Ερευνάται τυχόν εμπλοκή και άλλων προσώπων στην υπόθαλψή του

Πάντως, αναφορικά με την υπόθεση, στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών βρίσκεται η τυχόν εμπλοκή και άλλων προσώπων, πλην της 52χρονης γυναίκας για την υπόθαλψη του φυγόποινου, από τον περασμένο Οκτώβριο, υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, η Εισαγγελία διεξάγει προκαταρκτική εξέταση, ώστε να ερευνηθεί αν η επί σειρά μηνών «εξαφάνιση» του καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών και 3 μηνών, Χρήστου Παππά, είχε συνδρομή από πρόσωπα που εξασφάλισαν στον «νούμερο 2» του ναζιστικού μορφώματος, δυνατότητα να ξεφεύγει από τις Αρχές.

Αφορμή για την έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτέλεσαν κάποιες καταθέσεις μαρτύρων που δόθηκαν σε παρελθόντα χρόνο, στις οποίες φαίνεται να κατονομάζονται πρόσωπα που πιθανότατα βοήθησαν τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης να καλύπτει τα ίχνη και να διαφεύγει την σύλληψη.

Με ποιους βρίσκεται στις φυλακές Δομοκού

Στον Δομοκό κρατούνται και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες χωρίς αναστολή πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, πλην του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ο οποίος κρατείται μαζί με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Φτάνοντας στις φυλακές ο Χρήστος Παππάς έδωσε ήδη μια πρώτη συνέντευξη στον διευθυντή των φυλακών και στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ειδικό χώρο, όπως προβλέπεται από τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό, όπου θα παραμείνει απόψε και για μία εβδομάδα ή 14 μέρες, ενώ παράλληλα θα υποβληθεί σε μοριακά τεστ και αναλύσεις για Covid-19.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, πάντως, ο Παππάς εξέφρασε την επιθυμία να διαμείνει μαζί με τον Γιάννη Λαγό, αλλά αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες, αφού σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες, προκειμένου να διατηρηθούν ισορροπίες μέσα στη φυλακή.

Πάντως, και ο ειδικός χώρος που θα κρατηθεί προσωρινά ο Χρήστος Παππάς, βρίσκεται επίσης στην πτέρυγα που βρίσκονται και τα άλλα φυλακισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ελεύθερη η 52χρονη Ουκρανή

Εντωμεταξύ, ποινή φυλάκισης 30 μηνών  (3 εκτιτέοι και 27 με αναστολή) επιβλήθηκε στην 52χρονη Ουκρανή, από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, η οποία φέρεται να έκρυβε στο διαμέρισμά της τον Χρ. Παππά.

Ωστόσο, η κατηγορούμενη αφέθηκε ελεύθερη, καθώς της χορηγήθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως δεν θα προφυλακιστεί μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή της, ωστόσο εφόσον στη δίκη κριθεί ένοχη τότε θα εκτίσει τους τρεις μήνες στη φυλακή.

«Προσωρινή επίσκεψη»

Όσον αφορά στα όσα δήλωσε η ίδια, υποστήριξε ότι επρόκειτο για επίσκεψη του Χρήστου Παππά στο σπίτι της, αναφέροντας ότι η παραμονή του ήταν προσωρινή και ούτε κοιμήθηκε, αλλά ούτε και διέμεινε ποτέ εκεί μόνιμα.

«Ήρθε επίσκεψη στο σπίτι μου για να φάει» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά η Ουκρανή.

Πρόκειται για Ελληνίδα υπήκοο, με καταγωγή από την Ουκρανία, ομοϊδεάτισσα του υπ' αριθμόν δύο της Χρυσής Αυγής, η οποία μάλιστα είχε ενεργό πολιτική δράση στον συγκεκριμένο χώρο.


Πελώνη: Κλείνει το κεφάλαιο της εγκληματικής οργάνωσης

«Η Ελληνική Δημοκρατία αγωνίστηκε και απέβαλλε το τοξικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Το κράτος δικαίου στάθηκε σθεναρά απέναντι στους εγκληματίες. Με τη σύλληψη του Χρήστου Παππά κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της εγκληματικής οργάνωσης» τονίσε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Η ελληνική αστυνομία κινήθηκε συντονισμένα και επιβεβαίωσε ότι αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Και αυτό σε πείσμα των αρνητών της αποτελεσματικότητας των διωκτικών αρχών» πρόσθεσε.

Για τέταρτη μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας το τελευταίο δεκαπενθήμερο έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στη σύλληψη του φυγόποινου χρυσαυγίτη.

Το οργανόγραμμα και οι φωτογραφίες

Υπενθυμίζεται ότι στον Παππά είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών και 3 μηνών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ήταν επί δεκαετίες στενός συνεργάτης του Νίκου Μιχαλολιάκου και ιδρυτικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής ήδη από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Απολογούμενος στη δίκη το 2019 είχε αρνηθεί τον ρόλο του «υπαρχηγού» και του «θεωρητικού» της Χ.Α., ισχυριζόμενος πως δεν τον εκφράζουν πλέον τα «νεανικά του κείμενα» περί εθνικοσοσιαλισμού, καθώς επρόκειτο για «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου» και επίσης πως οι φωτογραφίες του να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» είναι κι αυτές «δεκαετίες πίσω».

Όμως, οι αρχές μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κατέσχεσαν από το σπίτι του στα Γιάννενα ένα από τα πιο ισχυρά ενοχοποιητικά στοιχεία: το οργανόγραμμα της οργάνωσης που αποτυπώνει την κάθετη ιεραρχική δομή της, όπως αυτή περιγράφεται στο γνήσιο καταστατικό της.

Εξίσου ενοχοποιητικά ήταν τα ντοκουμέντα που εντοπίστηκαν στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του, ανάμεσα στα οποία φωτογραφίες του ίδιου μαζί με τον Μιχαλολιάκο μπροστά στη σβάστικα και βίντεο όπου ο Παππάς εκπαιδεύει ένα παιδί να χαιρετάει ναζιστικά και να λέει «Χάιλ Χίτλερ».

Μάλιστα, λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επαινούσε την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας ως την πιο δραστήρια της Χ.Α.. Ο Χρήστος Παππάς απευθυνόμενος στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας, μέλη του οποίου καταδικάστηκαν για την εμπλοκή τους στη δολοφονία, έλεγε πως βρίσκεται στην «πρωτοπορία του αγώνα».

Διαβάστε ακόμα:

Σύλληψη Χρήστου Παππά: Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας τυχόν εμπλοκή και άλλων προσώπων στην υπόθαλψή του