Δεν ήρθη η ασυλία του Παύλου Πολάκη

Δεν ήρθη η ασυλία του Παύλου Πολάκη

Την καταψήφιση της άρσης ασυλίας του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη προχώρησε η Βουλή. Ειδικότερα, επί 165 παρόντων βουλευτών, 80 ψήφισαν «ναι», 84 «όχι» ενώ βρέθηκε και ένα παρών. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την ψηφοφορία απουσίαζαν 88 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην συγκεντρωθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα «έστελνε» το κ. Πολάκη στο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι στην επιτροπή Δεοντολογίας που είχε συνεδριάσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχε προταθεί να αρθεί η ασυλία του πρώην Υπουργού, καθώς τότε ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας είχε ψηφίσει «ναι».

Με την επίκληση του τραγουδιού του Στ. Καζαντζίδη «δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια» επιχείρησε να απαντήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα αίτημα για άρση της ασυλίας του μετά τη μήνυση που του είχε καταθέσει ο δημοσιογράφος και εκδότης των «Παραπολιτικών», Γιάννης Κουρτάκης. 

Μάλιστα, υπό τους ήχους του τραγουδιού, που έβαλε μέσω του κινητού του τηλεφώνου σιγοτραγούδησε τον εξής στίχο: «Κι αν κάνετε τα στήθια μου κομμάτια εσείς πεθαίνετε κι όχι εγώ».

Αφορμή είχε σταθεί μια ανάρητηση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, μέσω της οποίας κατηγορούσε τον κ. Κουρτάκη ότι έδωσε χρήματα προκειμένου να μην εκλεγεί βουλευτής. Έγραφε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης: «Παρά τη λάσπη, παρά τα λεφτά που έριξε ο Κουρτάκης και διάφοροι τοπικοί σουπερμαρκεταδες εκεί κάτω για να με λασπολογήσουν, δεν τα καταφέρατε. Δεκαπέντε χιλιάδες Τετρακόσιοι ψήφοι, δεκαπέντε χιλιάδες καρφιά σε σας...».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής του «απολογίας» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε για πάνω από 30 λεπτά, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι επρόκειτο για πολιτική άποψη και πως για πρώτη φορά θα βρεθεί στο δικαστήριο βουλευτής που λέει δημόσια τη γνώμη του. Να θυμίσουμε, βέβαια, πως τη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πολάκης και άλλα στελέχη της τότε κυβέρνησης (όπως ο Π. Καμμένος) είχαν φροντίσει να κρυφτούν πίσω από τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης Υπουργών, που δήθεν ήθελαν να καταργήσουν αλλά εκμεταλλεύονταν πλήρως.

Στη Βουλή ο πρώην Υπουργός ισχυρίστηκε επίσης ότι εάν οι βουλευτές ψηφίσουν υπερ της άρσης της ασυλίας του θα πλήξουν την ελευθερία του λόγου. «Ο Κανονισμός της Βουλής λέει ότι δεν αίρεται η ασυλία βουλευτή αν η μήνυση συνδέεται με την άσκηση πολιτικής δραστηριότητας και λόγου του βουλευτή. Ανοίγει ο δρόμος ποινικοποίησης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αν είναι να φοβόμαστε τις μηνύσεις του κάθε Κουρτάκη και δεν μπορούμε να εκφράσουμε ελεύθερα απόψεις ούτε απο αυτό το βήμα έχουμε ζήτημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» είπε.

Σε άλλο δε σημείο της ομιλίας του απήγγειλε ρητό, που σύμφωνα με τον ίδιο είπε ο Γκάντι: «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς». «Τώρα βρισκόμαστε στο τρίτο και σύντομα έρχεται και το τέταρτο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.