«Δεν εννοώ ότι ο Άρειος Πάγος έχει σχέση με την διαρροή του εγγράφου»

«Δεν εννοώ ότι ο Άρειος Πάγος έχει σχέση με την διαρροή του εγγράφου»

Να άρει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τα ερωτήματα που έθεσε ως προς τον πληροφοριοδότη που διέρρευσε το έγγραφο στην Καθημερινή επιχειρεί η Εισαγγελέας Διαφθοραάς Ελένη Τουλουπάκη. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι δεν υπονοεί πως η διαρροή έγινε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η δήλωση της κ. Τουλουπάκη αναφέρει: «Προς αποφυγή σκόπιμων παρερμηνειών διευκρινίζω ότι με κανέναν τρόπο η εξώδική μου δήλωση δεν συνιστά μομφή σε βάρος του Αρείου Πάγου, τους λειτουργούς του οποίου σέβομαι και τιμώ και για τους οποίους είμαι απολύτως βέβαιη ότι ουδεμία σχέση έχουν με τη διαρροή του εμπιστευτικού εγγράφου που είδε το φως της δημοσιότητας».

Υπενθυμίζεται πως χτες η Ελένη Τουλουπάκη απείλησε την Καθημερινή με προσφυγή στη δικαιοσύνη ζητώντας με εξώδικη δήλωσή της προς την εφημερίδα να αποκαλύψει τον «πληροφοριοδότη» του εγγράφου που δημοσιοποίηση.

Η εισαγγελέας διαφθοράς υποστηρίζει πως αποτελεί «αξιόποινη πράξη»η διαρροή εγγράφου της δικογραφίας καθώς και ότι όσα αναφέρθηκαν στο σχετικό ρεπορτάζ είναι ψευδή. Μάλιστα σημειώνει ότι η έρευνα στις ΗΠΑ είναι διαφορετική από αυτή στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν προκύπτει κώλυμα για υπό προστασία μάρτυρες.

Σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι δεν είναι βέβαιο πως είναι οι ίδιοι μάρτυρες που κατέθεσαν και στο FBI καθώς και ότι ένα τέτοιο συμπέρασμα είναι αυθαίρετο. 

Επίσης αναφέρει «τα επικαλούμενα στο δημοσίευμα, ότι ήταν γνωστό στην υπηρεσία μας ότι οι εξεταζόμενοι μάρτυρες ήταν και υπό καθεστώς προστασίας στις ΗΠΑ, καθώς και το ότι προσδοκούσαν όφελος από την έκβαση των ερευνών των ελληνικών αρχών, το οποίο όμως θα αποκόμιζαν από τις ΗΠΑ είναι το λιγότερο αυθαίρετο, ενώ το υποστηριζόμενο ότι «Αυτά αναφέρει η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη για τη δεύτερη μάρτυρα, αποκαλύπτοντας πως και αυτή είχε «πάρε-δώσε» με τις αμερικανικές αρχές» είναι πέραν από αυθαίρετο και απολύτως συκοφαντικό και δυσφημιστικό».

Η απάντηση της «Καθημερινής» στο εξώδικο της Ε. Τουλουπάκη

Άμεση ήταν η απάντηση της εφημερίδας στο εξώδικο που είχε αποστείλει νωρίτερα στην «Καθημερινή» η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αναφέροντας πως «μια εξώδικη διαμαρτυρία, ακόμη και αν προέρχεται από μία Εισαγγελέα, δεν μπορεί να καταλύσει το δικαίωμα της εφημερίδας στην πληροφόρηση του κοινού και το δημοσιογραφικό απόρρητο».