Δεν είμαστε προγονολάτρες - Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα γίνει κόμμα ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό
Νάντια Γιαννακοπούλου

Δεν είμαστε προγονολάτρες - Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα γίνει κόμμα ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου, θεωρώντας ότι είναι αναγκαίος για την επανεκκίνηση που χρειάζεται το κόμμα.

Πιστεύει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να προχωρήσει βασιζόμενο στο ένδοξο πρωτοπόρο παρελθόν του, αλλά πρέπει να γίνει ένα κόμμα ευρωπαϊκό, εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό και κόμμα της ευθύνης. Παράλληλα χαρακτηρίζει κακοστημένη θεατρική παράσταση, την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ, έως το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας να προσπαθεί να μιμηθεί τον Αντρέα Παπανδρέου.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σιδέρη

Ταχθήκατε ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου. Ποιο ήταν το κριτήριο;

Θέλω να τονίσω, ότι εκτιμώ όλους τους υποψήφιους και θα είμαι παρούσα, όπως πάντα, όποιος και αν εκλεγεί. Ωστόσο, μετά από πολύ σκέψη, κατέληξα να στηρίξω την υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου. Τον θεωρώ έμπειρο, ικανό, με απήχηση σε ευρύτερα ακροατήρια, με δυνατότητα εκπροσώπησής μας στην Βουλή και εκτός Βουλής, με τον δυναμισμό που είναι αναγκαίος για την επανεκκίνηση που χρειαζόμαστε.

Πριν απ' όλα όμως το βασικό είναι ότι, σκέψεις μου και ιδέες που έχω εκφράσει βρίσκονται κοντά σε βασικές θέσεις και προσανατολισμούς του, που δεν κρύβει μέσα σε ένα πέπλο ιδεολογικής και πολιτικής απροσδιοριστίας και γενικολογίας, αλλά τις έχει καταθέσει δημόσια.

Η κληρονομιά σας ως ΠΑΣΟΚ είναι τεράστια. Αρκεί όμως μια, ας την πούμε ένδοξη, κληρονομιά για να εγγυηθεί το μέλλον; Το ΠΑΣΟΚ στην δημιουργία του ήταν πρωτοπορία. Σήμερα είναι απλώς παρελθόν.

Δεν είμαι και δεν είμαστε προγονολάτρες. Όπως δεν πιστεύω ότι δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει μπροστά αναπολώντας το ένδοξο παρελθόν της, έτσι δεν πιστεύω ότι ένα κόμμα μπορεί να κάνει ένα άλμα προς το μέλλον κοιτάζοντας μόνο προς τα πίσω, διηγούμενο τι κατάφερε πριν δέκα ή είκοσι χρόνια.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν πρωτοπόρο, έβαλε την σφραγίδα του σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, τιμούμε την ιστορία του στο σύνολό της, αλλά τώρα μοιάζει κόμμα αδύναμο, μέσα σε μια ιδεολογική, πολιτική, προγραμματική σύγχυση, εκλογικά και δημοσκοπικά τελματωμένο.

Αυτά πρέπει να συζητήσουμε στις διαδικασίες που έχουμε μπροστά μας. Πώς δηλαδή θα επιστρέψουμε με το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, με ένα κόμμα ευρωπαϊκό, εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό, κόμμα της ευθύνης, της λογικής και του Κέντρου. Αυτό καλούμαστε να επιτύχουμε και μόνο έτσι θα πρωταγωνιστήσουμε, θα ανεβάσουμε τα ποσοστά μας, θα δημιουργήσουμε νέους συσχετισμούς. Ένα ΠΑΣΟΚ που όπως παλιά, έτσι και τώρα δεν έχει ιδιοκτήτες που αναπολούν α λα καρτ την ιστορική του πορεία.

Ακόμη και οι διπλές εκλογές μπορεί να μην αποδώσουν αυτοδυναμία. Με δεδομένα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αλλά και την κοινή αίσθηση, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε το κόμμα σας να την στηρίξει και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν κόντρα στην ιστορική αντιδεξιά τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ;

Το κύριο, το βασικό που έχουμε να κάνουμε είναι να ανασυνταχτούμε και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα ώστε να ξεφύγουμε από την πορεία συρρίκνωσης, που έχω την αίσθηση ότι ακολουθούμε και να εκπλήξουμε θετικά. Να μπορέσουμε να εκφράσουμε ένα ολόκληρο κόσμο, που βλέπει μεταρρυθμιστική αφλογιστία από τη ΝΔ, παρά τα μεγάλα λόγια, και επιστροφή στον λαϊκισμό και τον διχαστικό λόγο του 2011-2012 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα είναι η χρησιμότητά μας στην ελληνική κοινωνία και τη χώρα.

Από εκεί και πέρα όποιος απλά δει την πορεία του ΠΑΣΟΚ, Θα δει ότι πάντα έβαζε πάνω και από το κομματικό συμφέρον, το συμφέρον της χώρας, επωμιζόμενο περισσότερο κόστος απ' ότι του αντιστοιχούσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απροκάλυπτα πλέον θέλει να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ. Μετά το «θα σηκώσουμε τον ήλιο», υιοθέτησαν και την εμβληματική λέξη «αλλαγή». Πόσο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ νιώθετε όταν ακούτε αυτά τα συνθήματα;

Βλέποντας όλες αυτές τις γραφικότητες μέχρι και το σημείο να προσπαθεί ο Α. Τσίπρας να μιμηθεί ακόμα και την φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου, αισθάνομαι ότι βλέπω μια κακοστημένη θεατρική παράσταση.

Δεν έχουμε καμία σχέση με θεωρίες περί αρμών της εξουσίας, με τακτικές που κλείνουν το μάτι σε μερίδα ανεμβολίαστων. Εμείς έχουμε καθαρές θέσεις για τα εθνικά θέματα και την ανάγκη αμυντικής θωράκισης της χώρας, και είμαστε απέναντι σε τακτικές υπονόμευσης θεσμών όπως των Ανεξάρτητων Αρχών ή ελέγχου της Δικαιοσύνης και ποινικοποίησης πολιτικών αντιπάλων μας.

Η επίκληση του ήλιου δεν εμποδίζει να πέφτει φως σ΄ αυτές τις συντηρητικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την δυσκολία του να προχωρήσει και στην παραμικρή αλλαγή στις αντιλήψεις του. Αναρωτιέμαι πως τα κάνουν όλα αυτά έχοντας χαρακτηρίσει ταγματασφαλίτες και Τσολάκογλου τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και Κυβέρνηση Τσολάκογλου την Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου επειδή παρέλαβε μια χρεοκοπημένη χώρα και αναγκάστηκε να υπογράψει Μνημόνιο.