ΓΔ: 902,45 2,55 (0,28 %)

Τζίρος: 10,80 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,45 2,55 (0,28 %)

Τζίρος: 10,80 εκατ. €   RT

EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σχετικά με τις θρομβώσεις

Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σχετικά με τις θρομβώσεις

Την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), σχετικά με το θέμα της πιθανής σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 με τις θρομβώσεις.

Σε ανακοίνωση που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο ΕΜΑ αναφέρει ότι συνεχίζει να εξετάζει τη σύνδεση αυτή, ενώ η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Απόφαση για το θέμα θα ανακοινωθεί αύριο ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο EMA είχε ανακοινώσει στις 18 Μαρτίου ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και πως η χρήση του παραμένει ασφαλής, μετά την αναστολή χρήσης του από αρκετές χώρες.

Η υπηρεσία είχε εξηγήσει ωστόσο τότε ότι υπάρχει ενδεχόμενη σχέση με σπάνιες περιπτώσεις σχηματισμού θρόμβων και ότι θα δημοσιοποιήσει επικαιροποιημένες συστάσεις κατά τη σύνοδο της επιτροπής ασφάλειάς του αυτή την εβδομάδα.

Στ. Κυριακίδου: Είμαστε σε στενή επαφή με τον ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε στενή επαφή βρίσκεται η Κομισιόν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο twittter η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου. Ειδικότερα, επισήμανε:

«Σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση φαρμακοεπαγρύπνησης του εμβολίου AstraZeneca. Η αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη».

Επικεφαλής εμβολιασμών ΕΜΑ: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

Ο Μάρκο Καβαλέρι, αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά της Covid και των θρόμβων αίματος.

Σε συνέντευξη του ο Καβαλέρι είπε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο».

«Υπάρχει μια σύνδεση, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς προκαλείται» συμπλήρωσε ο Καβαλέρι ο οποίος τόνισε εκ νέου ότι το όφελος υπερτερεί της σημαντικά εξαιρετικά μικρής πιθανότητας θρόμβωσης. 

«Πρέπει να δούμε για μεμονωμένες ηλικιακές ομάδες, για παράδειγμα τα περιστατικά αναφέρθηκαν σε κύριες σε γυναίκες κάτω των 50 ετών αλλά σε και γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών επομένως θα πρέπει να αξιολογήσουμε την αναλογία κινδύνου-οφέλους για αυτές», πρόσθεσε ο Ιταλός επιστήμονας. 

Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν κατά περίπτωση οι διάφορες ηλικιακές ομάδες, π.χ. «οι νεαρές γυναίκες, συχνά πρωταγωνίστριες κρουσμάτων θρομβώσεων, υποφέρουν λιγότερο από τις επιπτώσεις της Covid-19 και ως εκ τούτου θα πρέπει να αξιολογήσουμε την αναλογία κινδύνου-οφέλους γι’ αυτές», επειδή τα σπάνια περιστατικά αφορούν κυρίως γυναίκες κάτω των 50, «αν και υπήρξαν και περιπτώσεις στις ηλικίες 5- 060, αλλά και σε άντρες, περίπου 20%. Η μέση ηλικία είναι γύρω στα 45-47 έτη».

«Πολλοί», κατέληξε ο Καβαλέρι, «περιμένουν από τον ΕΜΑ να λύσει το θέμα αυτό για όλους, αλλά δεν είναι τόσο απλό»… «Σίγουρα θα επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το σκεύασμα, δηλώνοντας ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες σχετίζονται με το εμβόλιο. Θα δηλωθεί σαφώς».