Κυριάκος Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν δέχομαι μαθήματα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δεν δέχομαι μαθήματα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ διαλόγου σε μια από τις μεγαλύτερες Δεξαμενές Σκέψης της Γερμανίας, το German Council on Foreign Relations.

Απαντώντας σε ερωτήσεις και αφού αποτύπωσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το μεταναστευτικό σημείωσε ότι «Λάβαμε τη σωστή απόφαση να προστατεύσουμε τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα».

«Αντιμετωπίσαμε μια ασύμμετρη απειλή. Πολλοί από αυτούς που βρέθηκαν στα σύνορα πήραν εντολές ή αναγκάστηκαν να πάνε εκεί» επισήμανε ενω ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση σημειώνοντας ότι «Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μαζί αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού όπως αυτός που αποπειράθηκε να επιβάλλει η Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. Δεν είμαστε ποτέ αυτοί που προκαλούν αλλά θα απαντήσουμε με ισχύ σε οποιαδήποτε πρόκληση».
Στη συνέχεια καυτηρίασε τα fake news που διοχετεύονται με οργανωμένο τρόπο από την πλευρά της Τουρκίας και τόνισε «Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» για να υπογραμμίσει πως οι ελληνικές αρχές έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο λιμενικό σώμα το οποίο και ευχαρίστησε για το γεγονός ότι έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές από το 2015 μέχρι και σήμερα.

Τέλος αναφέρθηκε και στα χρήματα που δαπανά η Ελλάδα για εξοπλισμού σημειώντας χαρακτηριστικά: «Γιατί ξοδεύουμε τόσα στην Άμυνα; Γιατί γείτονάς μας είναι η Τουρκία, όχι η Δανία. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Γι΄αυτό ξοδεύουμε τόσα για εξοπλισμούς. Θα προτιμούσα να ξοδεύω 1%. Δυστυχώς η Τουρκία δεν είναι Δανία» ανέφερε υπό το χειροκρότημα των παριστάμενων στην αίθουσα.

Απαραίτητος ο δημοσιονομικός χώρος και λόγω των προκλήσεων του κορονοιού

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οικονομία δηλώνοντας ότι «Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, βγαίνει από την κρίση με μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο για άλλες χώρες της Ευρώπης»

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με τον κορονοιό σημειώνοντας πως παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.

Και αυτό οπως είπε σήμερα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. «Από οικονομικής άποψης, το 2020 μπορεί να πρέπει να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι» ανέφερε τονιζοντας την ανάγκη να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.