ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2024η
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Μιλτ. Βαρβιτσιώτης για Τουρκία: Δεν αρκούν δηλώσεις καλής διάθεσης

Δεν αρκούν δηλώσεις καλής διάθεσης

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα δείχνει να προσεγγίζει πάλι την Ευρώπη, ωστόσο δεν αρκούν μόνο δηλώσεις καλής διάθεσης. «Αυτή η εκδήλωση διάθεσης επαναπροσέγγισης είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που της ασκήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου, όπου της υποδείχθηκαν δύο δρόμοι: της συνεργασίας ή της απομάκρυνσης και των κυρώσεων», σημείωσε και προσέθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα, με συνέπεια, διάρκεια και να απέχει από προκλητικές ενέργειες.

Σχετικά με τα εμβόλια, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε στη συνέντευξή του: «Έχει μεγάλη σημασία να παραμείνουμε συντονισμένοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ζήτημα του εμβολιασμού, παρά τις φωνές που ζητούν περισσότερη αυτονόμηση».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι, παραγγέλνοντας εμβόλια όλων των εταιριών, η Ευρωπαϊκή Ένωση προφύλαξε τους πολίτες και τα κράτη-μέλη από έναν εμβολιαστικό ανταγωνισμό και ενδεχομένως από ένα νέο ευρωπαϊκό διχασμό. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» για επιμέρους κράτη. Εκτίμησε ακόμη ότι η πίεση που ασκήθηκε στις εταιρίες από την Ευρώπη τελικά θα αποφέρει καρπούς και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιαστικών δόσεων.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, τονίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι αυτό που καταφέραμε είναι να εξασφαλίσουμε- σε αντίθεση με άλλα κράτη- την επάρκεια των εμβολίων και για τις δεύτερες δόσεις, «γιατί ξέρουμε ότι αυτό αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά ανοσίας». Δήλωσε επίσης ότι θα δούμε μεγάλη αλλαγή στο εμβολιαστικό επίπεδο, όταν αδειοδοτηθούν και ακόμη περισσότερα εμβόλια.

Σε σχέση με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «η πρόταση υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτό το πιστοποιητικό παίρνει σάρκα και οστά».