Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί στην Ελλάδα αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα
Κ. Δασκαλάκης

Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί στην Ελλάδα αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα

Την άμεση λήψη μέτρων στη χώρα μας για τον κορονοϊό αλλά και την αποτελεσματικότητά τους εξήρε ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης επισημαίνοντας ότι στάθηκε σωτήριο για την Ελλάδα το γεγονός ότι λήφθηκαν εγκαίρως τα μέτρα προστασίας, διαφορετικά, τόνισε «θα είχαμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες νεκρούς».

Μιλώντας στο Mega ο γνωστός καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ της Βοστώνης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «χωρίς μέτρα οι νεκροί στη χώρα μας θα έφθαναν από δέκα χιλιάδες - το καλό σενάριο - έως εκατοντάδες χιλιάδες, αν κατέρρεε το σύστημα υγείας», προσθέτοντας ότι εάν  επιλεγόταν η τακτική της ανοσίας της αγέλης - σε ένα θετικό σενάριο αναμένεις περιμένεις να νοσήσει περί το 50% του πληθυσμού - τα θύματα θα ήταν ακόμα περισσότερα. 

Ο κ. Δασκαλάκης χαρακτήρισε «σταθερό» τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς «τα μέτρα λειτούργησαν κι αυτό είναι θετικό». Παράλληλα, έκανε λόγο πώς «τα κρούσματα δεν πέφτουν ακόμα γιατί στην αρχή δεν τηρήθηκαν αυστηρά τα μέτρα» στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τη λήψη των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο καθηγητής, εξήγησε τη λογική τους. «Σκοπός είναι να περιοριστούν οι ασθενείς σπίτι τους. Εκεί, θα μεταδόσουν τον ιό στην οικογένειά τους, όμως η μετάδοση θα σταματήσει εκεί» υπογράμμισε.

Τέλος, επισήμανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας το προσεχές διάστημα «θα κινείται στα ίδια επίπεδα με τώρα, με κάποια σκαμπανεβάσματα» ώστε «να κλείσει ο ιός τον κύκλο του μέσα στα σπίτια και να αρχίζουν να μειώνονται τα κρούσματα και να βαίνουν προς το μηδέν».