Δέκα όροι του Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Sabah

Δέκα όροι του Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Μακριά λίστα με τις τουρκικές απαιτήσεις προκειμένου η Άγκυρα να αποδεχθεί το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να μην ασκήσει βέτο στη διαδικασία, δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Sabah. Αν οι όροι ικανοποιηθούν, η Τουρκία υπόσχεται να επανεξετάσει τη στάση της στο ζήτημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αναλυτικά, οι τουρκικές απαιτήσεις έχουν ως εξής:

  1. Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «πάρουν θέση» απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
  2. Να αποτρέψουν εκδηλώσεις στα κοινοβούλιά τους που υποκινούνται από «άτομα, τα οποία συνδέονται με τρομοκρατικές δομές», υπονοώντας φιλοκουρδικές οργανώσεις.
  3. Να σταματήσουν τη φερόμενη από τους Τούρκους παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας (SNS) στη Συρία, οι οποίες συνδέονται κατά την Άγκυρα με το PKK.
  4. Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία ατόμων που συνδέονται με «τρομοκράτες».
  5. Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.
  6. Να διακόψουν τους δεσμούς τους με φυγόδικα και καταζητούμενα μέλη της FETO (Κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν) που φέρονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.
  7. Να μην λάβουν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.
  8. Να καθιερώσουν τακτικές επαφές και συνεργασία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όπως χαρακτηρίζουν οι Τούρκοι τον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων.
  9. Να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
  10. Να μην επιτρέψουν στο έδαφός τους δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων με αντιτουρκικό προσανατολισμό – πράγμα που θα μπορούσε να αφορά ακόμη και σε κυπριακές οργανώσεις.

Το «όχι» της Άγκυρας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν πρέπει καν να μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν στην Άγκυρα για να πείσουν την τουρκική κυβέρνηση να εγκρίνει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστηρίζοντας ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις - όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.