Δέκα δισ. για νέα οπλικά συστήματα - Ζεσταίνονται ξανά οι επαφές με Γαλλία

Δέκα δισ. για νέα οπλικά συστήματα - Ζεσταίνονται ξανά οι επαφές με Γαλλία

Ζεσταίνονται ξανά οι συζητήσεις με την Γαλλία για αγορά οπλικών συστημάτων. Αφορούν όχι μόνο τις φρεγάτες [email protected] αλλά και την αγορά μαχητικών τύπου Rafale, καθώς και προμήθεια βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών, ελικοπτέρων και άλλων υλικών άμεσης προτεραιότητας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει να διαθέσει μέχρι και 10 δισ. ευρώ για αγορές νέων οπλικών συστημάτων, κάποια εκ των οποίων άμεσα, δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες, με στόχο την προμήθεια στρατιωτικού υλικού και ανταλλακτικών άμεσης προτεραιότητας. Τέτοια μπορεί να αφορούν βλήματα, τορπίλες ελικόπτερα, ικανά να καλύψουν άμεσες επιχειρησιακές ανάγκες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε πρώτη προτεραιότητα έχει αναδειχθεί η αγορά ανταλλακτικών, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των γαλλικών μαχητικών Mirage, όπως επίσης η προμήθεια σύγχρονων τορπιλών για τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 («Παπανικολής») αλλά και η αγορά ανταλλακτικών για τα ελικόπτερα του Στρατού και του Ναυτικού.

Σχετικά με τις δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου [email protected] (FDI), ενώ προηγουμένως είχε θεωρηθεί ότι το σχέδιο απόκτησης του δεν θα προχωρούσε λόγω υψηλού κόστους, πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον έχουν αναθερμανθεί οι συζητήσεις ενώ η τιμή έχει υποχωρήσει κατά άνω του 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών», κάνει λόγο για προσύμφωνο εξαγοράς 10 μαχητικών νέα γενιάς Rafale C F3-R και αναφέρει ότι πλέον οι συζητήσεις διεξάγονται σε επίπεδο κυβερνήσεων με τη συμφωνία να έχει δύο επίπεδα. Στο πρώτο προβλέπεται η δωρεά οκτώ μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας προς την ελληνική και στο δεύτερο αγορά δέκα καινούργων Rafale από την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν κατέληξαν στη βάση της συμφωνίας.

Την πρόθεση πρόθεση της κυβέρνησης επιβεβαίωσε άλλωστε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος προανήγγειλε την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό. Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις - και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Ερωτηθείς δε αν υπάρχει σχετική εντολή από τον πρωθυπουργό, δήλωσε πως «η εντολή είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους - παροδικά ή μόνιμα - να είμαστε κοντά στην κοινωνία, και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το ύψος και τον τρόπο της ενίσχυσης αυτής, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις είναι συλλογικές.