8ος χρόνος, ημέρα 2269η
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022

Δείχνει τα δόντια του ο πληθωρισμός - Εκτίναξη στο 5,1% το Δεκέμβριο

Δείχνει τα δόντια του ο πληθωρισμός - Εκτίναξη στο 5,1% το Δεκέμβριο

Σε νέο ρεκόρ 10ετίας με αύξηση στο 5,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο, απόρροια της ενεργειακής κρίσης που ολοένα μεγαλώνει. Στις μεγαλύτερες ανατιμήσεις ξεχωρίζουν το αέριο με 135,7%, ο ηλεκτρισμός με 45%, το πετρέλαιο θέρμανσης με 34,1%, τα καύσιμα και λιπαντικά με 21,7%, το αρνί και το κατσίκι με 19,7%.

Ακριβότερο κατά 17% από πέρυσι έχει γίνει το ελαιόλαδο, κατά 14,2% οι πατάτες, κατά 19,6% τα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ ανατιμήσεις 4,9% καταγράφονται στο ψωμί, 5,5% στα τυριά και 6,7% στα ψάρια.

Τα στοιχεία δείχνουν με σαφήνεια ότι η ενεργειακή κρίση αρχίζει να διαχέεται σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης με το δείκτη διατροφικών προϊόντων να αυξάνεται κατά 4,3%, τον δείκτη μεταφορών 10,9%, και το δείκτη στέγασης κατά 18%.

Δεδομένων και των προειδοποιήσεων των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ για μετακύλιση της αύξησης και του ενεργειακού αλλά και του μεταφορικού κόστους στα ράφια, τα επίπεδα του πληθωρισμού μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα παραμείνουν ψηλά, με αποκορύφωμα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ανάλογα βέβαια και με την πορεία των τιμών της ενέργειας.

Το οικονομικό επιτελείο καλείται για μια ακόμη φορά να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί, προκειμένου να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία αλλά και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά.

Το μείγμα μέτρων περιλαμβάνει ως σήμερα επιδοτήσεις για την ενέργεια αλλά και ισχύουσες φοροελαφρύνσεις, ενώ ως επιπλέον ανάχωμα θα χρησιμοποιηθεί και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να τη φέρει πιο γρήγορα σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ: