ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2019η
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

ΔΕΗ για έρευνα ΕΕ: Η συμμόρφωση με το δίκαιο περί ανταγωνισμού εναρμονίζεται με την στρατηγική μας

ΔΕΗ για έρευνα ΕΕ: Η συμμόρφωση με το δίκαιο περί ανταγωνισμού εναρμονίζεται με την στρατηγική μας

Στην δέσμευση ότι θα συνεργαστεί στενά με την Κομισιόν για τη διευκρίνιση όλων των ανοικτών ζητημάτων σχετικά με την έρευνα που ξεκίνησε για την «παλιά» υπόθεση ανταγωνισμού του 2017 στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, προχωρά η ΔΕΗ.

«Η συμμόρφωση με το δίκαιο περί ανταγωνισμού έχει μεγάλη σημασία για τη ΔΕΗ και είναι σε πλήρη αρμονία με τη στρατηγική της», σημειώνει χαρακτηριστικά η επιχείρηση, προσθέτοντας ότι η έναρξη της διαδικασίας από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας. Και διευκρινίζει ότι παραμένει προσηλωμένη στον επιχειρησιακό της μετασχηματισμό, που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή την σταδιακή απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο των μονάδων της μέχρι το 2023, πολιτική με την οποία γυρνά οριστικά σελίδα.

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Σε συνέχεια των από 15 και 16 Φεβρουαρίου 2017 ανακοινώσεων της, η ΔΕΗ ενημερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη διαδικασία για τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο παρελθόν στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η συμμόρφωση με το δίκαιο περί ανταγωνισμού έχει μεγάλη σημασία για τη ΔΕΗ και είναι σε πλήρη αρμονία με την στρατηγική της. Η έναρξη της διαδικασίας δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας. Η ΔΕΗ δεσμεύεται πλήρως να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διευκρίνιση όλων των ανοιχτών ζητημάτων και παραμένει προσηλωμένη στον επιχειρησιακό της μετασχηματισμό, που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2019».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία αυτή ξεκινά έρευνα στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για την αξιολόγηση πιθανής καταχρηστικής συμπεριφοράς της ΔΕΗ στον τομέα της χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή της η εκτελεστική αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, επισημαίνει ότι «όλοι βασιζόμαστε στην εύρυθμη λειτουργία των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, σήμερα κινούμε έρευνα για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στις αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η οποία ενδέχεται να έχει στρεβλώσει τον ανταγωνισμό και να έχει επιβραδύνει τις επενδύσεις στην παραγωγή πιο πράσινης ενέργειας».

Αναφερόμενη στην παλιά υπόθεση του 2017, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ΔΕΗ, με τη συμπεριφορά της κατά την υποβολή προσφορών, ενδέχεται να περιόρισε τον ανταγωνισμό στις ελληνικές αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. 

Επισημαίνει πάντως και η ίδια η Βεστάγκερ ότι η Ελλάδα ξεκίνησε πρόσφατα ένα φιλόδοξο σχέδιο απεξάρτησης από τον λιγνίτη και ότι η εξασφάλιση αποτελεσματικού ανταγωνισμού είναι ο καλύτερος τρόπος για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές, τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις, καθώς και για την τόνωση των επενδύσεων σε λιγότερο ρυπογόνες ενεργειακές πηγές.