Έκπτωση 10% στον λογαριασμό Φεβρουαρίου για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα

Έκπτωση 10% στον λογαριασμό Φεβρουαρίου για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα

Έκπτωση 10% θα δουν στον λογαριασμό τους τα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα στη διάρκεια της κακοκαιρίας. Σε συνέχεια των όσων είχε προαναγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης  στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ότι θα υπάρξει ελάφρυνση από τη ΔΕΗ στους λογαριασμούς όσων έμειναν χωρίς ρεύμα τα τελευταία 24ωρα, ο ΔΕΔΔΗΕ πρόκειται να αφαιρέσει από τον λογαριασμό του Φεβρουαρίου τη χρέωση του δικτύου διανομής σε όλους τους πελάτες που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Το μέτρο αφορά δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία έμειναν στο σκοτάδι τα τελευταία 24ωρα λόγω των πολύωρων black-out, και ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ, το πρωί της Τετάρτης ο αριθμός των μετρητών κατανάλωσης ρεύματος που ήταν εκτός λειτουργίας ανέρχονταν σε 70.000.

Η έκπτωση αυτή, όπως ανακοίνωσε η διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της ΔΕΗ Σοφία Δήμτσα θα κυμαίνεται περίπου στο 10% του συνολικού λογαριασμού ρεύματος.

Η έκπτωση, δηλαδή η αφαίρεση της χρέωσης του δικτύου διανομής, θα αφορά και καταναλωτές που έχουν επιλέξει άλλους παρόχους ρεύματος.

Μιλώντας στο Mega, η κα Δήμτσα τόνισε πως είναι «το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να αποζημιωθούν τα νοικοκυριά που ταλαιπωρήθηκαν».

Το πρωί μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ προκειμένου να υπάρξει άμεση ελάφρυνση στους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου όσων έμεινα χωρίς ρεύμα στη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να εκφράσει την ενόχλησή του για τον «πόλεμο» ευθυνών ως προς τα πολύωρα μπλακ-άουτ ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, προαναγγέλλοντας ότι προχωρά τάχιστα το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας. 

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο «πόλεμος» ως προς το ποιος έχει την αρμοδιότητα για το κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια με ΚΕΔΕ και ΔΕΔΔΗΕ να επιμένουν ο καθένας ότι η ευθύνη ανήκει στην άλλη πλευρά. 

Ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ζητήσει εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα τη συνδρομή των δασαρχείων και των Δήμων προκειμένου για το κλάδεμα των δέντρων. Σύμφωνα με έγγραφο που είχε σταλεί σε όλους τους Δήμους των βορείων προαστίων, η εταιρεία ζητούσε άδεια από τις δημοτικές αρχές και τα δασαρχεία ώστε να γίνει έλεγχος σε δέντρα που βρίσκονται πολύ κοντά στο αστικό του δίκτυο.

Στο ίδιο έγγραφο ο ΔΕΔΔΗΕ ζητούσε από τους Δήμους την παραχώρηση προσωπικού και της σχετικής βοήθειας για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες κλαδέματος των δέντρων.

Το έγγραφο 

Σε αυτό το κλίμα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατηγόρησε το ΔΕΔΔΗΕ ότι αμέλησε να κλαδέψει τα δέντρα κοντά στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) υποστηρίζει ότι «οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας».

Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι αυτό προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 αρ. 281 και παράλληλα σημειώνει πως οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».