DBRS: Ύφεση 6,5% στην Ελλάδα στο ήπιο σενάριο

DBRS: Ύφεση 6,5% στην Ελλάδα στο ήπιο σενάριο

Στην τακτική αναθεώρηση των μακροοικονομικών σεναρίων προχώρησε η DBRS Morningstar, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητη την πρόβλεψη για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτή, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6,5% το 2020 και θα αναπτυχθεί κατά 4% το 2021 και 3,5% το 2022, ενώ η ανεργία θα ανέλθει στο 20% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 17,5% το 2022.

Ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην υποβάθμιση των προβλέψεων για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τον κορονοϊό, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία. Επισημαίνει παράλληλα ότι στη Νορβηγία η ανεργία δείχνει να ανακάμπτει ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Υπενθυμίζει ότι το δυσμενές σενάριο του οίκου – το οποίο προβλέψει ένα δεύτερο κύμα lockdown - κάνει λόγο για ύφεση 10% στην Ελλάδα το 2020 και ανάπτυξη 1,5% το 2021 και 4% το 2020.

Όπως σημειώνει η DBRS, οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα δείξουν αν οι μεγάλες οικονομίες έχουν την ικανότητα να περιορίσουν τον ιό και να επιστρέψουν στην κανονικότητα χωρίς σημαντικά αύξηση των κρουσμάτων. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά ωστόσο πολλές χώρες αναμένεται να εφαρμόσουν στοχευμένα μέτρα και να αποφύγουν τους γενικευμένους περιορισμούς.