DBRS στο Liberal: Πότε η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα

DBRS στο Liberal: Πότε η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα

Τους όρους που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να φτάσει στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα εξηγεί στο Liberal Markets η Nichola James, Managing Director και Co-Head Global Sovereign Ratings της DBRS Morningstar. Όπως δηλώνει «η συνέχιση μεταρρυθμίσεων που δίνουν ώθηση στις επενδύσεις και βελτιώνουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας» και η «δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που θέτει το δείκτη του δημόσιου χρέους σε πτωτική πορεία», ξεκλειδώνουν την επενδυτική βαθμίδα.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της DBRS Morningstar, σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει βιώσιμους και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, τονίζει πως απαιτείται «συνεχής προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη και το κυριότερο, εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  (Ελλάδα 2.0)».

 Η Nichola James συμπληρώνει πως «το  Ελλάδα 2.0 αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που πιθανότατα θα ενισχύσουν τη συμπεριληπτική  ανάπτυξη και τις επενδύσεις , μειώνοντας το επενδυτικό κενό μεταξύ της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης».

Οι δηλώσεις του υψηλόβαθμου στελέχους του οίκου αξιολόγησης, αποτελούν την πρώτη επίσημη τοποθέτηση μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως η DBRS Morningstar πρόσφατα αναβάθμισε  κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Μάλιστα o αμερικάνικος οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές. Τα τουριστικά έσοδα, η μείωση των κόκκινων δανείων, η ισχυρή ανάκαμψη β’ τριμήνου και τα αυξημένα ταμειακά αποθέματα οδήγησαν τον οίκο αξιολόγησης στη σημαντική αυτή απόφαση.

Όπως αναφέρει η DBRS στην έκθεση για την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη θετική της στάση για τις δημοσιονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και στην ανθεκτικότητα που επέδειξε η οικονομία κατά την πανδημική κρίση. Όπως αναφέρει, η ύφεση το 2020 ήταν ηπιότερη από όσο αναμένονταν, ενώ η κυβέρνηση εξασφάλισε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

Μάλιστα, οι αναλυτές σημειώνουν πως οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών τους και τα NPLs να μειώνονται, με το δείκτη να πέφτει στο 21,3% τον Ιούνιο, από 40,6% το 2019.

Η αγορά αναμένει τις επόμενες αξιολογήσεις από τους άλλους «μεγάλους» παίχτες. Στις 19 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση από την Moody’s και στις 22 Οκτωβρίου από την S&P.