Ο κορονοϊός επηρεάζει τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για τα NPEs
DBRS

Ο κορονοϊός επηρεάζει τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για τα NPEs

Τα πάνω-κάτω και για τις ελληνικές τράπεζες και τις προσπάθειές τους να μειώσουν το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς τους, φέρνει η κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η DBRS Morningstar, ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν μέρος των προβλέψεων που θα χρειαστούν εξαιτίας της πανδημίας.

«Δεδομένων των ενισχυμένων κερδών και των βελτιωμένων κεφαλαιακών αποθεμάτων, εκτιμούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώρια να απορροφήσουν την πιθανή αύξηση των προβλέψεων που θα προκύψει από την πανδημία και την οικονομική επιβράδυνση», σημειώνει η DBRS. Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει ότι οι σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική διάβρωση των κεφαλαίων και κατ’ επέκταση της ικανότητας των τραπεζών να απορροφήσουν ζημιές λόγω των περιορισμένων δραστηριοτήτων.

Η DBRS τονίζει ότι το 2020 αναμενόταν να είναι ένα έτος καμπής για τις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της υλοποίησης των σχεδίων μείωσης των «κόκκινων» δανείων αλλά και των βελτιωμένων συνθηκών στην ελληνική οικονομία, ωστόσο ο κορονοϊός θολώνει το θετικό outlook δεδομένης της αβεβαιότητα αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το lockdown. Τα «κόκκινα» δάνεια, συνεχίζει ο οίκος, επιβαρύνουν κατά 70 δις ευρώ τους ισολογισμούς των τραπεζών και ενώ είχαν ξεκινήσεις τις προετοιμασίες για μεγάλες τιτλοποιήσεις, η επιδείνωση των συνθηκών τις τελευταίες εβδομάδες συνεπάγεται ότι περιορίζεται η διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο. Επομένως, αναμένεται να υπάρξουν καθυστερήσεις σε σχέση με τους αρχικούς στόχους υλοποίησης των τιτλοποιήσεων, κυρίως όσων βρίσκονται σε όχι τόσο προχωρημένο στάδιο.