DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB (High) - Σταθερές οι προοπτικές

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB (High) - Σταθερές οι προοπτικές

Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από BB σε BB (high) προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, μετατρέποντας όμως το outlook της ελληνικής οικονομίας σε σταθερό, από θετικό. Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης η αναβάθμιση της αξιολόγησης έρχεται μετά τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, τη μείωση του χρέους μακροπρόθεσμα και την εκρηκτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 που έφτασε το 8,3%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται παρά τους κινδύνους που προκύπτουν από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το κλειδί για την ανάπτυξη περνά μέσα από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την πτώση του ελλείμματος και την περαιτέρω εξυγίανση των τραπεζών. Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η ανεργία στην Ελλάδα σημειώνει πτώση. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές για πρώτη φορά πέφτει κάτω από το 13% από τον Αύγουστο του 2010. Η χώρα διατηρεί υψηλά αποθέματα 41 δισ. ευρώ, ενώ οι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι περιορισμένες στο ΑΕΠ της Eλλάδας. 

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα, ενώ η πτώση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό αναμένεται να επιτευχθεί από τις συστημικές τράπεζες μέσα στο έτος. To Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην τόνωση του επενδυτικού κλίματος και η χώρα μπορεί να συνεχίσει να καταγράφει αξιοσημείωτη ανάπτυξη.