Δανία: Η Κοπεγχάγη ειδοποιήθηκε 6 ώρες πριν την ιρανική επίθεση σε βάσεις στο Ιράκ

Δανία: Η Κοπεγχάγη ειδοποιήθηκε 6 ώρες πριν την ιρανική επίθεση σε βάσεις στο Ιράκ

Έξι ολόκληρες ώρες προτού το Ιράν εκτοξεύσει βαλιστικούς πυραύλους εναντίον δύο στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ αυτή την εβδομάδα, όντας έτσι σε θέση να προετοιμάσει και προφυλάξει τις δυνάμεις της που σταθμεύουν μαζί με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ σε μια από αυτές τις βάσεις, μετέδωσε σήμερα το δανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Τα περίπου 130 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Δανίας στάθμευαν στην αεροπορική βάση 'Αιν αλ-'Ασαντ ως δύναμη του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ήταν η μια από τις δύο βάσεις στο Ιράκ στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις, όπου το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις την Τετάρτη.

Το υπουργείο Άμυνας της Δανίας αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά αυτή, για την οποία το TV2 επικαλέστηκε πηγές που δεν κατονόμασε.

Πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, δεν κατέστη σαφές το ποιος ειδοποίησε ή εάν αυτή η ειδοποίηση διαδόθηκε.

Ο υπουργός Άμυνας Μπγιόρν Μπίσερουπ ωστόσο σε δηλώσεις του την Τετάρτη στο τηλεοπτικό δίκτυο επιβεβαίωσε ότι είχε ληφθεί ειδοποίηση λέγοντας: Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σε σχέση με το πώς ειδοποιηθήκαμε. Ωστόσο λάβαμε μια ειδοποίηση που μας επέτρεψε να προετοιμαστούμε το καλύτερο δυνατό υπό αυτές τις συνθήκες».

Κανείς δεν τραυματίστηκε στην επίθεση, την οποία το Ιράν είπε ότι έκανε ως αντίποινα για την αμερικανική επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός υποστράτηγος των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης»Β Κασέμ Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου.

Το στρατιωτικό προσωπικό της Δανίας πλέον έχει μεταφερθεί από τη βάση 'Αιν αλ-Ασαντ στο Κουβέιτ.

Φωτογραφία: AP