Δανία: Έτοιμη να στείλει 800 στρατιώτες για το ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες

Δανία: Έτοιμη να στείλει 800 στρατιώτες για το ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει προς το ΝΑΤΟ ένα τάγμα 800 στρατιωτών για μια πιθανή ενίσχυση στις Βαλτικές χώρες, μπροστά στη ρωσική απειλή. Η χώρα αυτή έχει ήδη αναπτύξει περίπου 200 άνδρες και μαχητικά αεροσκάφη στην Εσθονία και τη Λετονία κι έχει στείλει μια φρεγάτα στο ανατολικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας.

«Έχουμε ήδη σημαντική παρουσία στην περιοχή, όμως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση θα προτείνει την αποστολή ενός τάγματος περίπου 800 (στρατιωτών) στις Βαλτικές χώρες», επισήμανε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας, κατά τη διάρκεια μιας παρέμβασης που ήταν αφιερωμένη στη βοήθεια της χώρας της στην ουκρανική κρίση.

Αυτό το τάγμα έχει ήδη τεθεί σε συναγερμό για το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί σε περίπτωση ανάγκης.

Ένα επίσημο αίτημα του ΝΑΤΟ πρέπει να κατατεθεί προκειμένου η Δανία να στείλει τους στρατιώτες της στο πεδίο, διευκρίνισε η Μέτε Φρεντέρικσεν.

Η πρωθυπουργός της Δανίας αναμένεται να μεταβεί αύριο και την Πέμπτη στην Εσθονία, στη Λετονία και στη Λιθουανία, μαζί με τους ηγέτες κομμάτων της χώρας της, με στόχο να επισκεφθεί τους Δανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

Η ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Δανίας λαμβάνει χώρα μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον του κοινοβουλίου της Δανίας σήμερα, όπου ευχαρίστησε την Κοπεγχάγη για τη βοήθειά της.