Damian Cope: Ο ΟΠΑΠ είναι θωρακισμένος κεφαλαιακά

Damian Cope: Ο ΟΠΑΠ είναι θωρακισμένος κεφαλαιακά

Στα αποτελέσματα που έχουν υπάρξει έως τώρα, αλλά και στις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για το μέλλον ύστερα από τον επιτυχή μετασχηματισμό των τελευταίων ετών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Damian Cope, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2019.

Ο κ. Cope τόνισε πως «έχουν διαμορφωθεί έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα και οι επιτυχίες του 2019, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό και τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αναδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο ΟΠΑΠ είναι μια ισχυρή εταιρεία, με υγιή ισολογισμό, που μπορεί να ανακάμψει δυναμικά».

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του 2019, ο κ. Cope τόνισε πως «ο ΟΠΑΠ σημείωσε εξαιρετική πρόοδο σε όλες τις στρατηγικές τους προτεραιότητες, γεγονός που θέτει τα θεμέλια για τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας». Συνάμα, στην τηλεδιάσκεψη δόθηκε έμφαση στην ολοκλήρωση του έργου ανάπτυξης του δικτύου των παιγνιομηχανημάτων (VLTs).

Σύμφωνα με τον CEO του Οργανισμού Προγνωστικών, το έργο αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Σήμερα, 25.000 VLTs είναι εγκατεστημένα σε 428 καταστήματα PLAY και περισσότερα από 2.100 πρακτορεία ΟΠΑΠ. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του δικτύου καταστημάτων της εταιρείας. Μέσα στο 2019, άνοιξαν περισσότερα από 500 νέα πρακτορεία ΟΠΑΠ και σχεδόν 80 νέα καταστήματα PLAY.

Συνολικά, σχεδόν το 40% του δικτύου έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ συνεχίζονται οι ενέργειες εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης τεχνολογικών και ψηφιακών δυνατοτήτων στα καταστήματα. Όπως τόνισε, το 2019 ήταν η χρονιά κατά την οποία η δραστηριότητα του αθλητικού στοιχηματισμού επέστρεψε στην ανάπτυξη. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ανάπτυξη του live στοιχηματισμού, η αυξανόμενη χρήση των συσκευών αυτόνομης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs) και η αξιοποίηση προϊοντικών καινοτομιών και ψηφιακών χαρακτηριστικών.

Όσον αφορά στη διαδικτυακή αγορά, οι δραστηριότητες του ΟΠΑΠ καταγράφουν σημαντική πρόοδο και αύξηση της online βάσης ενεργών πελατών, ενώ αναφορικά με την επένδυση στη Stoiximan, καταγράφονται υψηλές επιδόσεις, χάριν στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της εταιρείας στις κύριες περιοχές δραστηριοποίησης.

Ο ΟΠΑΠ έχει εξασφαλίσει μεγάλη ρευστότητα

Αναφορικά με τις επιπτώσεις και την έκτακτη κατάσταση που επικρατεί λόγω του κορονοϊού, που από τα μέσα Μαρτίου έχει οδηγήσει σε κλείσιμο των πρακτορείων, ο κ. Cope τόνισε πως ο υγιής ισολογισμός και η ισχυρή ταμειακή βάση αποτελούν σημαντικά εφόδια, ώστε η εταιρεία να επανέλθει σε δυναμική τροχιά, μόλις τελειώσει αυτή η ατυχής περίοδος, κατά την οποία πλήττεται η παγκόσμια οικονομία και το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς.

Γνωστοποίησε πως ο ΟΠΑΠ προχωρά στην άμεση εφαρμογή μέτρων για την προστασία της οικονομικής θέσης του, τη διαφύλαξη της ρευστότητας του και τη διασφάλιση της ομαλής επιχειρησιακής λειτουργίας του. Σημείωσε ότι επανεξετάζεται το επενδυτικό πλάνο του οργανισμού, ενώ τίθεται σε προτεραιότητα η διατήρηση επαρκούς κεφαλαίου κίνησης και αλλά και οι όποιες ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους.

Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ εξασφάλισε πρόσφατα πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 325 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική διαθέσιμη ρευστότητά του, την 1η Απριλίου 2020, να ανέρχεται σε 623 εκατ. ευρώ. Η απόφαση για τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2019 είναι υπό εξέταση, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει προς τους μετόχους έκτακτο μέρισμα ύψους 1 ανά μετοχή, από τις 10 Φεβρουαρίου 2020.  

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχει ήδη λάβει η εταιρεία για τη στήριξη των εργαζομένων και των συνεργατών της, πέρα από τη συχνή και συστηματική επικοινωνία μαζί τους. Μεταξύ άλλων, το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων του ΟΠΑΠ εργάζεται από το σπίτι, ενώ κανένας δεν τέθηκε σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Παράλληλα, πλέον των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τόνισε πως ενεργοποιήθηκε πλέγμα δράσεων οικονομικής ελάφρυνσης των καταστημάτων ΟΠΑΠ και PLAY, όπως αναστολή βραχυπρόθεσμων πληρωμών.

Τέλος, ο ΟΠΑΠ στηρίζει άμεσα κοινωνικούς εταίρους που το έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και κυπριακών υγειονομικών αρχών.

Μεταξύ άλλων, ο ΟΠΑΠ έχει ήδη παραδώσει σημαντικά έργα υποδομών στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης μιας υπερσύγχρονης μονάδας λοιμωδών νοσημάτων, που επιτρέπει την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνoϊού.

Αποχώρηση από CEO

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΠΑΠ, στο τέλος Μαΐου, ο κύριος Damian Cope σημείωσε: «Ήταν μεγάλη τιμή που ηγήθηκα στον ΟΠΑΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο και τους μετόχους για τη στήριξη τους και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν σε αυτή την περίοδο έντονης δραστηριότητας. Επίσης, θα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τους πράκτορες, τους προμηθευτές και όλους τους συνεργάτες που συνέβαλαν ώστε η Ομάδα του ΟΠΑΠ να πραγματοποιήσει το Όραμα 2020».

Καθαρά κέρδη 202,4 εκατ. ευρώ το 2019

Θυμίζουμε ότι χθες ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε τα αποτελέσματά του, όπου τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 202,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 41,2% έναντι του 2018, ενώ ο συνολικός κύκλος έφτασε στα 1,61 δισ. ευρώ έναντι 1,54 δισ. ευρώ το 2018, μια άνοδο 4,7%. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 16,7%, φτάνοντας στα 412,6 εκατ. ευρώ.