Δακτύλιος: Με ποιον τρόπο βγαίνει η άδεια - Ποιοι εξαιρούνται

Δακτύλιος: Με ποιον τρόπο βγαίνει η άδεια - Ποιοι εξαιρούνται

Μέσω του daktylios.gov.gr και σε ψηφιακή μορφή έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να εκδίδουν το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στο Δακτύλιο της Αθήνας για τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα σύμφωνα με τα κριτήρια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των οδηγών και την διασφάλιση της γνησιότητας των σχετικών αδειών.

Το Ειδικό Σήμα Κυκλοφορίας Οχήματος στο Δακτύλιο ΙΧ εκδίδεται είτε σε ηλεκτρονική μορφή, είτε σε έντυπη μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης στο https://daktylios.gov.gr.

Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος απαιτείται πρόσβαση του αιτούντος/χρήστη στην ηλεκτρονική εφαρμογή και προηγούμενη αυθεντικοποίησή του με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων του Τaxisnet. 

Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη μόνο για πιστοποιημένους χρήστες, αφού απαιτείται η εισαγωγή του αριθμού πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος και του Α.Φ.Μ. του κύριου ή/και κατόχου του οχήματος.

Για την δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων, υπάρχει ο λογαριασμός email [email protected]

Η διαδικασία που απαιτείται για να διαπιστωθεί εάν το όχημα υπάγεται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες γίνεται αυτόματα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το όχημα πληροί τις προδιαγραφές, το ειδικό σήμα εκδίδεται επιτόπου σε μορφή pdf.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκτύπωση ή η αποθήκευση στο κινητό του τηλέφωνο, ώστε ο κάθε πολίτης να είναι σε θέση να το επιδεικνύει σε σχετικό έλεγχο της Τροχαίας. Το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου από τον λήπτη.

Τι ισχύει για τα οχήματα των μόνιμων κατοίκων

Από τον δακτύλιο εξαιρούνται όλα τα οχήματα των μόνιμων κατοίκων της περιοχής εντός ορίων του δακτυλίου. Θα πρέπει βέβαια να προμηθευτούν ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.  Τα συγεκριμένα οχήματα, είτε για την είσοδο είτε για την έξοδο, θα κινούνται μόνο μέσα σε προκαθορισμένη ζώνη του δακτυλίου, αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του ιδιοκτήτη.

Η συγκεκριμένη ζώνη κυκλοφορίας  το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας του κατόχου, και ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, θα αναγράφονται στις ειδικές κάρτες, οι οποίες θα χορηγούνται είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων https://eservices.cityofathens.gr/ είτε στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας. 

Τα οχήματα που εξαιρούνται από τον Δακτύλιο

Εκτός από τα οχήματα των μόνιμων κατοίκων όμως υπάρχουν και άλλες εξαιρέσεις όπως αυτοκίνητα Κρατικών Υπηρεσιών, Ο.Τ.Α, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και τα αυτοκίνητα του επικεφαλής κάθε ξένης αποστολής, καθώς και τα αυτοκίνητα των Προξένων, εφ’ όσον αυτοί εκπροσωπούν τη χώρα τους στην Ελλάδα.

Επίσης, εξαιρούνται οχήματα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της χώρας για τις πρώτες σαράντα (40) ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα. Επιπλέον στην σφαίρα της εξαίρεσης βρίσκονται αυτοκίνητα μισθωμένα από ξένους επισκέπτες, ,υτοκίνητα ιατρών (τα οποία φέρουν το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου με μόνο επιβάτη τον ίδιο), αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, επιβατηγά αυτοκίνητα, οχήματα που μεταφέρουν ασθενείς και αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων,