Δ. Σταμάτης: Απείχα από την ψηφοφορία γιατί το σύμφωνο καθιστά όσους συμβιώνουν οικογένεια

"Απείχα από την ψηφοφορία, ως μια συνειδητή στάση, διότι ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη το νομοσχέδιο, ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να το περάσουν, επί της διαδικασίας, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο, είναι αντίθετα από αυτά, που οι κυβερνητικοί είχαν δώσει την εντύπωση ότι θα δεχτούν" δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος δεν παρέστη στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, που αφορούσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύμφωνο συμβίωσης.

"Αυτό το σύμφωνο ξεπερνάει κατά πολύ το σύμφωνο, που είχε ψηφίσει η βουλή επί Χατζηγάκη" είπε ο κ. Σταμάτης στην εκπομπή "Δύο στις 12" και στον Φάνη Γρηγοριάδη, διευκρινίζοντας ότι οι ενστάσεις του αφορούν την εξομοίωση του συμφώνου με γάμο, με οικογένεια.

"Αυτοί, που συμβιούν με βάση το σύμφωνο, κατά την έννοια του νόμου, που ψηφίστηκε χθες, αποτελούν οικογένεια, δηλαδή, διευρύνεται η έννοια του όρου οικογένεια, με τρόπο που είναι αντιεπιστημονικός, αντιιστορικός και περίεργος" επισήμανε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι "υπεισέρχεται σε θέματα οικογενειακού δικαίου, άρα Αστικού Κώδικα", ενώ "εξήντα άρθρα συζητήθηκαν επί της αρχής και κατ'' άρθρον σε μια μέρα και δε δόθηκε η ευκαιρία να διατυπώσει ο καθένας την άποψή του".

"Εγώ, π.χ. θα συμφωνούσα να αναγνωρίσουμε τη συμφωνία μεταξύ δυο ομόφυλων, αλλά δε δέχομαι ότι αυτά τα μέρη αποτελούν οικογένεια" είπε.

Σημείωσε δε ότι "ενώ είχαν συμφωνήσει στην επιτροπή να συμπεριληφθεί ρητώς ότι δεν ισχύει για υιοθεσίες, αυτό δεν έγινε χθες, όπως ψηφίστηκε αυτός ο νόμος, με διεύρυνση της έννοιας της οικογενείας και χωρίς ρητή αναφορά στις υιοθεσίες, θα δημιουργηθούν πολλά ζητήματα".

Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα κρατήσει στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου επικεφαλής στη ΝΔ, ο κ. Σταμάτης είπε ότι "θεώρησα σκόπιμο η κοινοβουλευτική ομάδα να μην τοποθετηθεί και θα το κρατήσω και τώρα". Εξέφρασε δε την άποψη ότι "η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κόμμα της κεντροδεξιάς και στο πλαίσιο ενός μεγάλου κόμματος εκφράζονται και διάφορες απόψεις, που μεταξύ τους έχουν κάποια απόκλιση, αλλά αυτά δεν συνιστούν διαφορετικό κόμμα, εντός του κόμματος".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ