Δ. Σαρηγιάννης: Lockdown στη Θεσσαλονίκη για «φρένο» στη μετάλλαξη

Δ. Σαρηγιάννης: Lockdown στη Θεσσαλονίκη για «φρένο» στη μετάλλαξη

Με το βλέμμα στραμμένο στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορoνοϊού που φαίνεται να έχει 50% αυξημένη μεταδοτικότητα και μπορεί να προσβάλλει όλο τον πληθυσμό, καθώς δεν τη σταματά η φυσική ανοσία, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιεί ότι είναι ανεπαρκής η επιβολή των περιοριστικών μέτρων μόνο στον Εύοσμο, όπου καταγράφηκαν τα 11 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους και ότι πρέπει να μπει σε ολικό lockdown όλη η Θεσσαλονίκη. Μόνο έτσι θα καταπνίξουμε εν τη γενέσει της, την διασπορά της επικίνδυνης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Την ίδια ώρα, το μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη προβλέπει ανάγκη για παράταση του lockdown στην Αττική για μία βδομάδα (μέχρι τις 7/3) κι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταγραφεί νέα αύξηση στα κρούσματα κορoνοϊού μετά τις 10 Απριλίου, καθώς κάθε άνοιγμα ακολουθείται από ανοδική πορεία των κρουσμάτων. Η κορύφωση αυτής της αύξησης μπορεί να φτάσει τα 1800 κρούσματα την ημέρα για δύο έως τρεις εβδομάδες, γεγονός που- εφόσον συμβεί- θα συμπιέσει τις ΜΕΘ και θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να αποσυμπιεστούν οι Εντατικές.

Στο μοντέλο του ΑΠΘ διαφαίνεται η εκτόνωση της συμπίεσης από τις 10 Μαΐου και μετά, ενώ ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Liberal.gr τονίζει πως παρότι δρούμε προληπτικά και λαμβάνουμε εγκαίρως τα περιοριστικά μέτρα μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, υστερούμε πολύ στο ότι δεν κάνουμε κατά την διάρκεια των lockdown εκείνες τις παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα. Κι εξηγεί: «Σε ό,τι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία και τους επαγγελματικούς χώρους θα έπρεπε να τοποθετήσουμε συστήματα απολύμανσης του αέρα χθες, όχι αύριο.

Για παράδειγμα τέτοια συστήματα πρέπει να τοποθετηθούν στο Μετρό της Αθήνας, στα λεωφορεία, στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες κι εκεί όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η τηλεργασία, όπως είναι τα εργοστάσια, πρέπει να γίνονται μαζικά testing. Σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις το κράτος δεν μπορεί να πάει με τις συνήθειες διαδικασίες, αν περιμένει να κάνει διαγωνισμό για τα συστήματα απολύμανσης, θα αργήσουμε πολύ. Πρέπει να βρει τρόπους, χορηγίες δωρεές να τα τοποθετήσει τώρα, ώστε μετά τα lockdown, να ανοίγουμε με ασφάλεια και όχι να ανοίγουμε στα τυφλά.»

Και ο καθηγητής συνεχίζει: «Η Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορoνοϊού φαίνεται να έχει 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μπορεί να προσβάλει τον καθένα ακόμα και αυτούς τους ανθρώπους που έχουν φυσική ανοσία (δηλαδή που νόσησαν), ενώ η βρετανική μετάλλαξη έχει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 30%, καθώς σε αυτό το ποσοστό συγκλίνουν πλέον τα περισσότερα στοιχεία. Συνεπώς η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε όταν έχουμε αυτά τα δύο αναδυόμενα μεταλλαγμένα στελέχη, είναι να προσπαθήσουμε να καταπνίξουμε την διασπορά εν τη γενέσει τους. Είναι προτιμότερο να πάρουμε τώρα πιο αυστηρά μέτρα για λίγες μέρες, παρά να ξεφύγουν τα πράγματα αργότερα και να οδηγηθούμε σε νέο lockdown μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας».

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής, αν υποθέσουμε πως βρισκόμαστε στην αρχή ενός 3ου κύματος της Covid, αναμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων γύρω στις 23-24 Φεβρουαρίου, γι’ αυτό είναι συνετό να παρατείνουμε τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα για μια εβδομάδα μέσα στον Μάρτιο. Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος πως δεν θα χρειαστεί να παραταθούν τα μέτρα μέχρι τις 15 Μαρτίου (δηλαδή και την 2η εβδομάδα του Μαρτίου) κι εξηγεί ότι από τα προγνωστικά μοντέλα του ΑΠΘ απουσιάζουν απαραίτητες πληροφορίες όπως το πότε ακριβώς ελήφθησαν τα δείγματα που αντιστοιχούν στις δύο μεταλλάξεις.

Σήμερα, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στην Αττική αγγίζει το 84%, ενώ αν η κορύφωση του κύματος-μετά το άνοιγμα του Μαρτίου- φτάσει στα μέσα Απριλίου τα 1800 κρούσματα την ημέρα, για δύο έως τρεις εβδομάδες (λόγω και την συμβολής των μεταλλάξεων στην εξίσωση), οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική θα «φρακάρουν»-ξεπερνώντας τα όρια τους-ενώ στην επικράτεια η πληρότητα των κρεβατιών Εντατικής θα ξεπεράσει το 90%. «Στην αντιμετώπιση της πανδημίας εφαρμόζεις no regrets policies, δηλαδή κάνεις εκείνες τις παρεμβάσεις ώστε να μην μετανιώσεις μετά που δεν τις έκανες. Επ’ αυτού θα έπρεπε να εφαρμοστεί το ολικό lock down σε όλη τη Θεσσαλονίκη, γιατί ο Εύοσμος από την Πλατεία Αριστοτέλους απέχει όσο το Παγκράτι από το κέντρο της Αθήνας. Δεν αρκεί το lockdown στο Εύοσμο για να περιχαρακώσουμε την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη».

Τον ευχαριστώ για τη συνομιλία και πριν κλείσω το τηλέφωνο τον ρωτώ σε τι ακριβώς χρησιμεύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις έξι το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, ένα μέτρο που έχει πέσει ιδιαίτερα «βαρύ» στην κοινωνία κι έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Κι εκείνος αφοπλιστικά μου απαντά: «Δεν βλέπω καμία χρησιμότητα. Δεν ξέρω τι μπορεί να προσφέρει….»