Δ. Σαρηγιάννης: Η νιγηριανή μετάλλαξη φαίνεται να έχει αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα

Δ. Σαρηγιάννης: Η νιγηριανή μετάλλαξη φαίνεται να έχει αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα

Ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας παρουσιάζει η νιγηριανή μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία μεταξύ άλλων έχει εντοπιστεί και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος υπογραμμίζει πως «αν όλα πάνε καλά με τις μεταλλάξεις, θα μπορέσουμε στις 15 Ιουνίου να πέσουμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων».

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα που μελετά ο καθηγητής, η νιγηριανή μετάλλαξη έχει σχεδόν διπλάσια μολυσματικότητα σε σχέση με το περσινό αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.

Όπως δηλώνει ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, δεν έχουν ακόμα προλάβει να ενσωματωθούν τα πολύ πρόσφατα δεδομένα ώστε να μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν πλήρως την σημασία τους, ωστόσο φαίνεται πως η μετάλλαξη αυτή που αρχικά είχε βαφτιστεί «αθηναϊκή» και έχει εντοπιστεί σε ικανούς αριθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας, έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και μπορεί να οδηγήσει σε εστίες υπέρ-μετάδοσης.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι αν όλα πάνε καλά με τις μεταλλάξεις, θα μπορέσουμε στις 15 Ιουνίου να πέσουμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και μετά τις 30 Ιουνίου ακόμα χαμηλότερα σε ένα μέσο όρο εβδομαδιαίο των 400 κρουσμάτων περίπου την ημέρα, αριθμός που θα αυξομειώνεται από τα 200 έως τα 400 και δε θα πηγαίνει παραπάνω σε ημερήσια καταγραφή.