Δ. Σαρηγιάννης: Αν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα ημερησίως το Δεκέμβριο

Δ. Σαρηγιάννης: Αν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα ημερησίως το Δεκέμβριο

«Αν συνεχίσουμε με τη σημερινή κατάσταση» θα έχουμε «ίσως και παραπάνω από 1.000-2.000 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα» τον Δεκέμβριο, προειδοποίησε για άλλη μια φορά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι ακόμα και με μάσκες θα έχουμε καθημερινά 170 κρούσματα τον εν λόγο μήνα.

Μιλώντας στο «Θέμα 104,6» ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι «αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με την εφαρμογή των μέτρων και εάν αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε, η πρόταση μας ειναι να πάμε στο απλό και εφαρμόσιμο μέτρο φοράω μάσκα όταν βγαίνω στο σπίτι μου».

Όπως είπε, μάλιστα, βάσει των μοντέλων που «τρέχει» η ομάδα του «με την τήρηση των μέτρων στο τέλος Νοέμβριου και όλο τον τον Δεκέμβριο θα είμαστε σε μια τάξη μεγέθους 170-180 κρουσμάτων την ημέρα παρά τις ψυχρές συνθήκες». Τόνισε, δε, ότι η χρήση μάσκας παντού είναι «ένα απλούστατο μέτρο που πολλές χώρες το εφαρμόζουν. Στη νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα το εφαρμόζουν». Αν θέλουμε, δε, να έχουμε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων «θα χρειαζόμασταν πιο αυστηρά μέτρα όπως το locκdown» συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Επικαλούμενος, το μοντέλο που έχει αναπτύξει η σχολή Λοιμωδών Νόσων του Λονδίνου στηριζόμενη σε δεδομένα από όλες τις χώρες, υποστήριξε ότι τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα είναι 4 ή 5 φορές πάνω από αυτά που ανακοινώνονται, ενώ εξήγησε, πως «ο λόγος πραγματικά προς επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλάζει με τον χρόνο γιατί αλλάζουν τα δεδομένα, η ανίχνευση ο αριθμός των τεστ».