Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον Δ. Οικονόμου

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον Δ. Οικονόμου

Η απάντηση του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Δημήτρη Οικονόμου, είναι σαφής.  «Η συνεργασία μου με τη Lamda όπως και με άλλους ιδιώτες και φορείς του Δημοσίου ήταν γνωστή σε όλους», δήλωσε απαντώντας σε μια απίστευτη καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ που αίφνης βλέπει «διαπλοκή» στην πολιτική ενεργοποίηση ενός προσώπου που γνωρίζει από πρώτο χέρι την υπόθεση της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό.

«Δεν ήμουν άεργος» δηλώνει ο κ. Οικονόμου που εκφράζει και την έκπληξη του για την αντίδραση στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης με τα οποία ο ίδιος συνεργάστηκε στενά ακόμη και ως σύμβουλος διαπιστώνοντας πως έπεσε θύμα της μιας αδικαιολόγητης επίθεσης που προέρχεται από τη αγωνιώδη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει αντιπολίτευση σε υψηλούς τόνους βλέποντας την αποδοχή που τυγχάνει η νέα κυβέρνηση.

Μέχρι και διαπλοκή ανακάλυψαν. Ακόμη και αλλάγές στην σύμβαση και του τιμήματος προανήγγειλαν από τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις και στελεχών της αγοράς που παρακολουθούν από κοντά το θέμα του Ελληνικού και υπογραμμίζοντας σχετικά ότι «τα πολεοδομικά θέματα έχουν ολοκληρωθεί από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Ως εκ τούτου προσθέτουν πως «η εκκρεμότητα και η διαφωνία που υπήρξε αφορούσε αποκλειστικά την εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού ως εγκριτικού μηχανισμού σε όλα τα έργα».

Με τον τρόπο αυτό δείχνουν τα ίδια στελέχη ότι η εμπλοκή του κ. Οικονόμου όπως επιχειρείται απο΄τον ΣΥΡΙΖΑ είνα παντελώς άσχετη. Και όχι μόνο. Το θέμα προχωρά περισσότερο μετά τις αναφορές σε διαπλοκή που προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις δεδομένου ότι η σύμβαση και το τίμημα ειναι ανακοινωμένα.

«Εάν αλλάξει κάτι  τότε θα έχει δικιο ο ΣΥΡΙΖΑ εάν όμως δεν αλλάξει κάτι θα ζητήσει κάποιος συγνώμη ή όχι;» αναρωτιούνται διαπιστώνοντας ότι για κάποιο λόγο η προηγούμενη κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργεί προσκόμματα στην υλοποίηση του έργου του Ελληνικού.

Ο Δημήτρης Οικονόμου είναι καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας. Επί σειρά ετών είναι μελετητής στον τομέα αυτό και έχει συνεργαστεί με ιδιώτες και φορείς του δημοσίου. Υπήρξε και σύμβουλος του Γιώργου Σταθάκη ενώ ο ίδιος καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθεί για παράδειγμα από «την πρώην ΓΓ του ΥΠΕΝ κα. Ρ. Κλαμπατσέα» με την οποία, όπως σημειώνει «είχα εξαιρετική συνεργασία».

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο ένας επαγγελματίας είναι καλός όταν συμβουλεύει για τεχνοκρατικά θέματα τον ΣΥΡΙΖΑ και μετατρέπεται σε «κακό» ή «διαπλεκόμενο» όταν αποφασίζει να εμπλακεί ενεργά στον πολιτικό στίβο προσφέροντας υπηρεσίες στο κράτος αφήνοντας την μέχρι τώρα σημαντική επαγγελματική του καριέρα. 

 

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει και την τακτική που θα ακολουθήσει ως αντιπολίτευση. Πάντως η απάντηση του νέου υφυπουργού είναι κατατοπιστική.

Ολόκληρη η δήλωση του υφυπουργού:
 
«Εκπλήσσομαι πραγματικά με τα δημοσιεύματα που «ανακαλύπτουν» συνεργασία μου με τη ΛΑΜΔΑ, αλλά και τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελλου.

Είναι γνωστό ότι είμαι καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας, αλλά και μελετητής επί πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με το ΥΠΕΝ επί ΣΥΡΙΖΑ (Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού), το Πράσινο Ταμείο, διάφορους δημάρχους (όπως πχ. ο νυν δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης), τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κόκκαλη και δεκάδες άλλους.

Είμαι άραγε όργανο όλων των προαναφερομένων;

Η συνεργασία μου με τη  ΛΑΜΔΑ ήταν γνωστή από την αρχή σ' όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο. Αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού). Δεν ξέρω γιατί ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός τη θυμήθηκε μόλις «αποκαλύφθηκε» από ιστοσελίδα και όχι στην τελετή παράδοσης/παραλαβής. (Θα μπορούσε πάντως να ενημερωθεί από πχ. την πρώην ΓΓ του ΥΠΕΝ κα. Ρ. Κλαμπατσέα με την οποία κατά την περίοδο αυτή είχα εξαιρετική συνεργασία).

Δεν ξέρω αν δεν πρέπει να μου επιτραπεί να εκπροσωπώ το Ελληνικό Δημόσιο έναντι όλων των φορέων και προσώπων με τους οποίους συνεργάστηκα επαγγελματικά στο παρελθόν, ως ενεργός πολεοδόμος-χωροτάκτης που μέχρι σήμερα δεν είχε ενασχόληση με την πολιτική και επίσης δεν ήταν άεργος.

Οσον με αφορά, πέραν του αυτονόητου ότι η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υφυπουργού, θα πολιτευθώ με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο αυτό, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, και αναζήτηση συναινέσεων που ιδιαίτερα στο αντικείμενο μου είναι εφικτές και έχουν λειτουργήσει και στο πρόσφατο παρελθόν.»?